Ladik'ten Sonra Havza Merası da Gidiyor

TAKİP ET

Bafra Ovası'na hal, Ladik'e GES'ten sonra Havza'da mera alanına santral dikilmesi için adım atıldı. GES projesi için düzenlenen bilgilendirme toplantısında çiftçiler isyan ederek tepki gösterdi. Dava açılacağı açıklandı  

Samsun'un Havza ilçesinde Hacıdede Mahallesi'ne Ekim Elektrik Mühendislik tarafından 720 dönüm alana kurulacağı belirtilen 47 MW'lık Güneş Enerji Santrali (GES) projesi için bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

BİLGİLENDİRME 
TOPLANTISI YAPILDI
 

Hacıdede Mahallesi'nde düzenlenen Havza Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) Yardımcı Kaynak GES Projesi Halkı Bilgilendirme Toplantısı'na Hacıdede, Şeyhkoyun ve Ağdırhasan mahallesi sakinleri ile Samsun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, GES yapmak isteyen firma ve ÇED raporunu hazırlayan firma yetkilileri katıldı.

JANDARMA ÖNLEM ALDI

Havza İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri de güvenlik tedbiri aldı.
Raporun okunmasının ardından mahalle sakinleri, 1729 dekarlık Hacıdede merasının 720 dekarına kurulması planlanan GES'e itiraz etti. 

ÇİFTÇİLER İSYAN ETTİ 

Merada büyükbaş hayvancılık yapan Ozan Özkan, "Mera Kanunu'nda, 'Meralar başka kişilere, 3. şahıslara devredilemez, hayvancılık dışında kullanılamaz. Kadim köylünün hakkıdır.' der. Pandemide, küresel ısınmada ortaya çıkan manzara, dünyada en büyük krizin gıda krizi olduğudur." dedi.

BURAYA GÖZ DİKMEYİN 

Küçükbaş besiciliği yapan Nazike Kurt da iki oğlunun askerde olduğunu dile getirerek, "Tüm çabam onlar için. Meradaki düz alan yok olduğunda benim koyunum otlayamaz. Hayvanımın rızkını kesersiniz, benim rızkımı kesersiniz. O sopa ucunda dağlarda gezmek gerçekten çok zor. Benim alanım burası, buraya göz dikmeyin." dedi.

'DAVAMIZI AÇACAĞIZ'  

Hacıdede Mahallesi Muhtarı Rıza Kurt ise toplantının ardından yaptığı açıklamada, projenin hayvancılığı olumsuz etkileyeceğine işaret ederek, tepkilerini ve razı olmadıklarını göstermek için toplantıya katıldıklarını ifade etti.

 Meranın orta sınıf olarak firma tarafından gösterildiğini öne süren Muhtar Kurt, "Burada hiçbir vatandaşımız razı değil. Firma 1700 dönümden 720 dönüm alanda çalışma yapılacağını söylüyor. Merayı kayıtlı 160 büyükbaş, 220 küçükbaş hayvan kullanıyor. Hayvanların faydalandığı yer burası. Köyün içme suyu şebekeside buradan geçiyor. Hukuksal mücadele konusunda davamızı açacağız "dedi. 

Zekeriya FIRAT 

FOTOĞRAFLAR-AA 

Hacıdede Mahallesi Muhtarı Rıza Kurt

Çiftçiler, bilgilendirme toplantısında mera alanlarına kurulacak GES projesine tepki gösterdi. Muhtar Kurt, dava açacaklarını açıkladı.