Mağaza aydınlatması ve mağaza ışığı neden önemlidir?

TAKİP ET

Günümüzde çeşitli ürün piyasasındaki rekabetin artması ve pazarlama ve satış süreçlerinin ilerlemesinin yanı sıra mekan dekorasyonunun müşterilerin psikolojisine de etkisi ile birlikte mağaza aydınlatması ve mağaza için ışık seçimi oldukça önemli hale gelmiştir.

Araştırmacılara göre mağaza aydınlatmasının etkisi ve kaliteli mağaza ışıklarının kullanımı, bir mağazada çekici bir atmosfer yaratmada o kadar etkili olabilir ki, satışlarını birkaç kat artırabilir. Bu nedenle bu yazımızda mağaza aydınlatmasının önemini farklı açılardan inceledik. Siz de mağazanız, showroom veya galeriniz için çekici bir ticari aydınlatma istiyorsanız; bu yazının sonuna kadar bizimle kalın.

Mağaza aydınlatmasının önemi nedir?

Belki bir mağazayı aydınlatırken sormanız gereken ilk soru budur. Aslında mağazanın şığı farklı açılardan çok önemlidir.

Mağaza ışığının ilk görevi, mekanı tüm ürünlerin doğru ve eksiksiz olarak görülebileceği şekilde aydınlatmaktır. Ürünlerin görünürlüğü de lux ile ifade edilen mağazadaki ışık miktarına bağlıdır. Mağazanın tipine ve kullanım amacına göre farklı bölümlerde 600 ile 1500 lux arasında aydınlatma sağlanabilir.

Mağaza aydınlatmasının ikinci rolü, mağaza içindeki ve vitrindeki ürünleri öne çıkarmak ve müşterilerin dikkatini ürünlerinize çekmektir. Örneğin mağazadaki vitrin ışığı, vitrini tamamen aydınlatarak müşterinin dikkatini çeker. Bu, yoldan geçen birini müşteriye dönüştürüp mağazanıza girmenin ilk adımıdır. Tabii ki mağaza içinde farklı tipte raylı ışıklar, sıva altı mağaza ışıkları, çift kare veya birkaç kare ışıklarve lineer ışıklar kullanarak ürünlerinizin önemini ikiye katlayabilir ve hedef kitlenizin dikkatini mağaza içindeki ürünlere çekebilirsiniz. Bu nedenle mağazanızın ışığı tüm bakışları ürünlerinize çevirecek şekilde olmalıdır.

Mağaza ışığının üçüncü görevi, mekana etkisi ve dekoratif olmasıdır. Dekoratif lamba ya da mağaza dekoru, mekanın aydınlatmasını etkilemenin dışında, mağazanın farklı nokta ve bölümlerinin aydınlatma seviyesinde kontrast yaratarak izleyicinin dikkatini istenilen noktalara çeker. Ayrıca, dekoratif lineer bir ışıkla mağazanızda hareket edebilmeleri ve bir noktadan diğerine gidebilmeleri için müşterileri istediğiniz yönlere yönlendirebilirsiniz.

Ancak herhangi bir ışık kurarak ticari alanınızda optimum aydınlatma elde edemezsiniz. Mağaza veya dükkana takılan ışık, gerekli kalitede olmalıdır. Aşağıda, uygun bir mağaza ışığı alırken aydınlatma piyasasındaki seçenekler arasından mümkün olan en iyi seçeneği seçebilmeniz için bu ışıkların bazı önemli özelliklerini inceledik.

"Uygun bir mağaza ışığının özellikleri nelerdir?" sorusuna kısaca aşağıdaki cevapları söyleyebiliriz:

1- Tam olarak istenilen yere dağılır ve yeterli aydınlatmayı sağlar.

2- Yüksek optik verime ve düşük enerji tüketimine sahiptir.

3- Mağaza ışığının renksel geriverim indeksi veya CRI değeri en doğal ve gerçekçi renkleri sergilemek için 90'ın üzerinde olmalıdır.

4- Minimum enerji kaybı için güç faktörünün 0,95'in üzerinde olmalıdır.

5- Ve son olarak, garanti ve satış sonrası hizmetin olması, ışığın kalitesiyle ilgili endişelerinizi daha en baştan giderecektir.

Sizce Mağazayı aydınlatmak için hangi ışıklar kullanılabilir?

Mağaza için kullanılan ışıkları arasında lineer ışıklar, raylı ışıklar,  sıvaltı  AR111 mağaza ışıkları ve diğer halojen tipi ışıklar yer alır.

Ayrıca mağaza aydınlatması ve uygun mağaza ışıklarının satın alınması konusunda Ecowat uzmanları ve danışmanları ile iletişime geçebilir ve alanınız için istediğiniz aydınlatmayı elde etmek için ücretsiz tavsiyelerden yararlanabilirsiniz.