Malt Özü

TAKİP ET

Bira yapımında kullanılan malt özü, pek çok farklı aşamalardan geçirilerek elde edilen doğal bir öz olarak düşünülebilir. Farklı çeşitleri bulunan bu öz, farklı aşamalar ile sıvı veya kuru hale getirilerin doğru yöntemler ile kullanıldığında bira üretimi için gerekli zemin hazırlanmış ve ortaya doğal bir öz çıkarılmış olmaktadır.

Malt Özü Nedir?

Genel olarak sıvı malt özü ve toz olarak ikiye ayrılan bu öz, belirlenmiş sıcaklıklar kapsamında haşlanarak elde edilen ve mayşe olarak adlandırılan arpanın kaynatılması sonucu elde edilen bir öz olarak tanımlanabilir. Tamamen doğal bir ekstrat olarak düşünülebilir. Farklı yapım aşamalarından geçerek gerçek özler elde edilebilmektedir.

Kaynama şeklinde elde edilmesinin nedeni ise arpa içerisinde bulunan nişastanın fermente edilmesi gerekliliğidir. Bu şekilde şeker haline gelen arpa yoğunlaştırılmakta ve öz olarak kullanılmaktadır. Bu özün pek çok kullanım alanı olsa da genel olarak evde bira yapmak, butik bira üretmek gibi işlemlerde daha fazla tercih edilmektedir. Özellikle biracılıkta bu kadar fazla tercih edilmesinin sebebi ise işlemleri daha hızlı ve kısa sürede bitirilmesini sağladığı için olmaktadır.

Malt Özü Çeşitleri

Piyasada bulunan farklı malt özü çeşitleri mevcuttur. Bunlar üretim yöntemleri, kullanım alanları kapsamında değişiklik göstermektedirler. Genel olarak bakıldığında en ne kullanılan üç tür olduğundan bahsedilebilir. Toz, sıvı ve kit şeklinde olanlar bu üçüdür. Özellikle ende pratik bira üretimi için toz olarak öz daha fazla tercih edilmektedir. Pek çok farklı özelliği bulunan bu çeşitler, şeker içeriği ile de bilinmektedir. Bu anlamda üreticilerin kaliteli ürün elde etmeleri konusunda devamlı olarak uyarılar gerçekleştirilmektedir. Genel olarak öz çeşitlerine bakılacak olursa;

    Toz Malt Özü

Toz veya kuru malt özüolarak adlandırılan bu özler, arpanın haşlanmasının ardından mayşe elde edilmesi ve sonrasında da bu mayşenin yoğunlaştırılmasını, bir sonraki adımda da ortaya çıkan sıvının kurutularak toz haline getirilmesini içermektedir. Üretimi bu şekilde sağlanmaktadır.

Renk olarak farklı özellikler gösterebilirler. Yoğunlaştırma esnasında şerbetçi otu kullanılabilir ya da kullanılmayabilir. Bu gibi durumlar da toz özün içeriğini ve çeşitliliğini etkilemekte, piyasada satılışı kapsamında değişiklik oluşmasına neden olmaktadır.

Bu ürünün genel olarak kullanım alanları ise maya çoğaltma, partialmash ve kit birası olarak söylenebilir. Maya çoğaltma alanında işlemlerin hızlı yürümesi için tercih edilirken, partialmash üretim şeklinin ama temasını ve kullanımını oluşturmakta bunun yanında da kit birasında şeker yerine kullanılarak daha kaliteli bir tat elde edilmesi hedeflemeleri ile tercih edildiği söylenebilir.

En fazla kullanım alanı da evde bireysel olarak yapılan biralardır. Bunun nedeni ne paketli şekilde satılmasından ötürü, kullandıktan sonra kalan kısmının bu paketlerde uzun süre muhafaza edilebilir olmasıdır.

    Sıvı Malt Özü

Toz özden bir işlem eksik olarak düşünülebilecek olan sıvı özde de arpanın mayşe haline getirilmesi, şerbetçi otu ile kaynatılarak yoğunlaştırılması sonucu elde edildiği söylenebilmektedir. Bu anlamda sadece şerbetçi otu ile kaynatılması gerekmez. Farklı çeşitleri de piyasa kapsamında sunulmaktadır.

Genel olarak bireysel üreticilerin merak ettikleri konular sıvı malt özü nasıl kullanılır? Şeklindedir. Çünkü tek kullanım gerektiren ve pekmez kıvamında olduğundan ötürü de çözdürülerek kullanılması gereken bir özüt olarak bilinmektedir.

    Bira Kiti

Toz veya sıvı malt özü ile bira yapımıharicinde kullanılan bira kiti de bir nevi sıvı özüt olarak düşünülebilir. Kullanım aşamaları diğer özlere malt özü çeşitlerine göre daha kolay olmakta ve klonlama şeklinde üretimi gerçekleştirilmektedir.