Manevi Pratikler Sağlığınızı İyileştirebilir mi?

TAKİP ET

Artan kanıtlar, maneviyat ve dini pratiklerin, özellikle zihinsel sağlık üzerinde derin etkileri olabileceğini gösteriyor.

Batı tıbbı genellikle manevi iyi oluşla ilgilenmemiş olsa da, manevi ve dini pratiklerin özellikle zihinsel sağlık üzerinde derin etkileri olabileceğini gösteren artan kanıtlarla bu durum değişiyor olabilir.

Zihinsel Sağlık Üzerinde Maneviyat ve Dinin Etkisi

Araştırmalar, maneviyat ve dindarlığın yüksek seviyelerinin depresyon, intihar ve madde kötüye kullanımı gibi konularda düşük seviyelerle ilişkili olduğunu gösteriyor. Devam eden manevi pratikler (kiliseye gitmek, dua etmek, meditasyon yapmak, başkalarına yardım etmek) travma sonrası stres bozukluğuna karşı koruyucu olabilir ve stresli bir durumdan sonra psikolojik büyümeyi destekleyebilir.

Columbia Üniversitesi Teachers College'da bulunan Spirituality Mind Body Institute'un kurucusu Lisa Miller, PhD, bu pratiklerin insanların umutsuzluk zamanlarında "sevildiklerini ve desteklendiklerini" hissetmelerine yardımcı olabileceğini belirtiyor.

Ve sadece zihinsel sağlık değil, düzenli olarak dini hizmetlere katılan insanlar herhangi bir nedenle hastaneye daha az yatırılıyor. Ve yatırıldıklarında da daha kısa süre hastanede kalıyorlar. En hasta olanlar bile fayda görebilir. Kanser gibi ciddi hastalıkları olan kişiler arasında, ne kadar şiddetli olursa olsun, manevi bir pratikleri olanlar daha iyi bir yaşam kalitesi bildiriyor.

Bazı durumlarda, bilim insanları beyinde değişiklikler görebilir. Örneğin, insanlar dini veya manevi deneyimler yaşadıklarında veya bunları hatırladıklarında, duygu, içgörü ve ötesel farkındalıkla bağlantılı beyin bölgeleri aktifleşir.

Maneviyat ve Tıbbi Pratiği Bütünleştirmek

Bazı uygulayıcılar zaten bireysel dini veya manevi pratikleri bilişsel davranışçı terapiye (BDT) dahil ediyor. Araştırmalar, bunun özellikle bağımlılık, kronik depresyon ve travma gibi çeşitli zihinsel sağlık sorunlarını yönetmenin etkili bir yolu olabileceğini gösteriyor.

Manevi ihtiyaçlar, bir bireyin varlığının çok temel ve ayrılmaz bir parçasıdır. Bu parça, kişinin bütün ve tam hissetmesi için angaje edilmelidir. Sadece orada olması gereken tek şey olmasa da, kesinlikle olması gereken şeylerden biridir.

Maneviyat ve dini pratiklerin sağlık üzerindeki bu olumlu etkileri, bireylerin zihinsel ve fiziksel sağlıklarını iyileştirmek için kapsamlı bir yaklaşım benimsemelerinin önemini vurguluyor. Bu, hem bireylerin hem de sağlık profesyonellerinin, sağlığın sadece fiziksel bir durumdan daha fazlası olduğunu ve manevi ihtiyaçların da bu genel iyi oluş resminde önemli bir yer tuttuğunu kabul etmeleri gerektiğini gösteriyor.