Marketlerde Ramazan vurgunu

TAKİP ET

Ramazan ayı geldi marketlerde fiyatlar patladı. Son bir hafta içinde fırsatçılar, zam üzerine zam yaptı. Bir çok gıda ürünü zamlanırken, Ramazan öncesi denetim olmaması tepki aldı. İşte ayrıntılar...

Mübarek Ramazan ayı geldi yine marketlerde bildik etiket oyunları sahneye konuldu. Ramazan ayının girmesinden önce özellikle zincir marketlerde fiyatlar adeta uçarken etiketlerdeki artışları gören vatandaşlar, 'Denetim yok mu, yazık günahtır' diyerek tepki gösterdi. 

Bugün itibarıyla 11 ayın sultanı Ramazan ayı başladı ancak, oldukça zor bir Ramazan ayının sinyalleri de beraberinde geldi. Özellikle peynir, yağ, çay, şeker ve yoğurt, peynir, zeytin, patates, salça, tavuk ve kırmızı et gibi ürünler aşırı zamlandı. Vatandaş marketlerdeki etiket fiyatlarındaki artışların denetimsizce yapıldığını belirterek, "Ramazan ayında bile zam fırsatı kolluyorlar. Pahalılık var tamam da her gün zam neyin nesi" diye sordu. 

'YARDIM KOLİLERİ DE BÜTÇELERİ ZORLUYOR'

Zincir marketlerin son bir haftada fiyatlarda değişiklikler yapması yardım kolilerini de vurdu. 1000 liranın altında  neredeyse dar gelirliye ulaştırılan Ramazan yardımı kolisi kalmadı. Daha önce 50 liradan başlayan yardım kartlarındaki alt sınır 100 liraya kadar yükseldi. 500 liralık yardım kartları da piyasaya sürüldü. Saathane Meydanı'nda bile daha önce alışveriş için gelen vatandaşların sayısının azaldığı görülürken, pastırmanın fiyatı da kalitesine göre en ucuzu 1100 liradan başlıyor ve 2 bin liraya kadar yükseliyor. Pastırma dar gelirlinin iftar sofrasına artık tadımlık dahi gelmesi zorlaştı. 

MARKETLERDE DENETİM NEDEN YAPILMIYOR?

Öte yandan Samsun'da vatandaşlar, marketlerde fiyat denetimleri yapılmadığından şikayetçi.

Piyasanın serbest bırakıldığını ve özellikle zincir marketlerin fiyatlandırmalarının artık günlük olduğuna dikkat çeken tüketiciler Samsun Valisi Orhan Tavlı'dan Ticaret Müdürlüğü ekiplerini denetim için harekete geçirmesini istedi. Gün içinde fiyat değişiklikleri nedeniyle raf ile kasa arasında farklılıklar oluştuğunu  da öne süren tüketiciler, "Ramazan ayında böylesine pahalı fiyatlarla nasıl oruç tutacağız bilemiyoruz. Raflara bakıp geçiyoruz. Fiyatlar el yakıyor. Zamlar geldiği gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, maaşları eritenlerden hesap soracağız diyordu, ne oldu" diye sordu. 

ekonomi ramazan market gıda denetim samsun haber samsun zam