Marketlerde yeni dönem! Resmi Gazete'de yayımlandı: Etiketler değişiyor, o ifadeler yasak

TAKİP ET

Tüketicileri doğrudan ilgilendiren bir yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu düzenleme ile tüketicilerin korunması amaçlanıyor ve bazı ifadeler ile yanıltıcı görsellere sınırlamalar getiriliyor. İşte detaylar...

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu yeni düzenlemeye göre, gıda etiketlerinde tamamen aroma verici kullanılan bir gıdanın etiketinde, aromayla ilgili gerçek gıda görseli kullanılamayacak.

Ayrıca, gıdanın adı tüketicinin hızlıca görebileceği yere aynı punto, aynı stil ve karakterde yazılacak. Yanıltıcı görsellerin kullanılmasına da artık izin verilmeyecek.

O KELİMELER YASAKLI

Yeni düzenleme ile birlikte tüketicileri aldatıcı olabilecek ifadeler de sınırlanıyor. Örneğin, "... tadında", "... lezzeti", "... keyfi" gibi ifadelere artık izin verilmeyecek. Bitkisel margarin gibi ürünlerde "tereyağı keyfi" veya "tereyağı lezzeti" ifadeleri kullanılamayacak.

Gıda işletmecilerinin bu değişikliğe uyum sağlaması için 31 Aralık 2026'ya kadar süre verildi. Bu tarihten sonra uygun olmayan gıdalar piyasada bulunamayacak.

market ekonomi resmi gazete etiket