Mars'ta Sürpriz Keşif: Gizlenmiş Dev Yanardağ

TAKİP ET

Mars'ta bilim insanları tarafından keşfedilen devasa yanardağ, yaşam belirtileri açısından önem taşıyor.

Mars'ta yapılan çarpıcı bir keşif, bilim dünyasını heyecanlandırdı. Bilim insanları, "gizlenmiş" olarak nitelendirilen devasa bir yanardağın, Mars'ta yaşam belirtileri açısından potansiyel barındırabileceğini duyurdu.

ABD'nin Teksas eyaletinde düzenlenen 55. Ay ve Gezegen Bilimi Konferansı'nda yapılan açıklamaya göre, Mars'ta devasa bir yanardağın varlığı keşfedildi. Bilim insanları, bu yanardağın 50 yılı aşkın süredir Mars'ta var olduğunun fark edilmediğini belirtti ve keşfin oldukça şaşırtıcı olduğunu vurguladı.

Yaklaşık 450 kilometre genişliğinde ve 9 bin 22 metre yüksekliğinde olduğu belirlenen bu yanardağ, Mars'ın ekvatoruna yakın Tharsis volkanik bölgesinin doğu kısmında yer alıyor.

Yanardağın tabanına yakın yerde buzul tabakası kalıntıları tespit edilmesi, bu keşfin yaşam belirtileri açısından önemli olduğunu ortaya koydu. NASA Ames Araştırma Merkezi'ne bağlı SETI Enstitüsü ve Mars Enstitüsü'nden gezegen bilimci ve çalışmanın başyazarı Dr. Pascal Lee, "Geçen yıl bir buzul kalıntısı bulduğumuz bölgenin jeolojisini inceliyorduk ki devasa ve derinden aşınmış bir volkanın içinde olduğumuzu fark ettik." şeklinde konuştu.

Çalışmada, ABD Uzay ve Havacılık Ajansı (NASA) ile Avrupa Uzay Ajansı (ESA) misyonlarından elde edilen verilerin kullanıldığı belirtilirken, bu keşfin Mars'ın jeolojik ve olası yaşam belirtileri açısından daha derinlemesine incelenmesine yol açacağı ifade edildi.

Mars Gizlenmiş Dev Yanardağ bilim dünyası ABD in Teksas eyaleti NASA 55. Ay ve Gezegen Bilimi Konferansı Bilim samsun samsunhaber haber uzay gündem