Mart Ayında Otomobil Satışlarında Yeni Rekor: 109 Bin 828 Adet

TAKİP ET

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin mart ayı verilerine göre, Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarında yeni bir satış rekoru kırıldı. Geçen ay toplamda 109 bin 828 adet araç satıldı. Detaylar haberimizde!

Mart ayında Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarında önemli bir gelişme yaşandı. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin mart ayı verilerine göre, ülke genelinde geçen ay yeni bir satış rekoru kırıldı. Mart ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,7 artarak 109 bin 828 adet olarak gerçekleşti. Bu, son 10 yılın mart aylarının ortalamasının oldukça üzerinde bir rakamı temsil ediyor. 2023 yılında mart ayında 103 bin 892 araç satılmıştı.

Özellikle otomobil satışları dikkat çekti. Geçen ay otomobil satışları yüzde 9,9 artarak 87 bin 71 adede ulaştı. Ancak hafif ticari araç pazarında bir azalma yaşandı ve bu segmentte satışlar yüzde 7,9 oranında azalarak 22 bin 757'ye geriledi.

Bu başarılı performansın, ocak-mart dönemindeki rakamlara da yansıdığı görülüyor. Otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, ilk çeyrek itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25,2 artarak 295 bin 519 adet olarak gerçekleşti. Bu dönemde otomobil satışları yüzde 33,05 artış gösterirken, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 2,6 oranında bir artış kaydetti.

Ocak-mart döneminde satılan otomobillerin türlerine bakıldığında ise yüzde 67'sinin benzinli, yüzde 14,2'sinin hibrit, yüzde 10,8'inin dizel, yüzde 7,1'inin elektrikli ve yüzde 0,9'unun otogazlı araçlar olduğu belirlendi. Ayrıca otomobil satışlarının yüzde 78'inin 1600cc altındaki araçlardan oluştuğu görüldü. Otomatik şanzımanlı otomobiller satışlardan yüzde 89,3 pay alırken, manuel şanzımanlılar ise yüzde 10,7 oranında bir paya sahipti.

Mart ayında en çok satan otomobiller incelendiğinde ise Fiat Egea Sedan, Renault Clio ve Renault Megane Sedan gibi modellerin öne çıktığı görülüyor. Fiat Egea Sedan 5 bin 640 adetle listenin başında yer alırken, Renault Clio ve Renault Megane Sedan sırasıyla 5 bin 459 ve 3 bin 416 adetlik satışlarıyla takip etti. Bu başarılı performans, otomotiv sektöründe umut verici bir ivmenin devam edeceğine işaret ediyor.

Otomobil Otomotiv samsun Samsun haber ekonomi otomobil piyasası ikinci el otomobil Fiat Egea Sedan Renault Clio Renault Megane Sedan