MEB, Özel Okullarda Merkezi Yerleştirme Uygulamasını Başlatıyor

TAKİP ET

Milli Eğitim Bakanlığı, şehit, gazi çocukları ile koruma altındaki çocukların özel okullara ücretsiz erişimini kolaylaştırmak amacıyla gelecek eğitim öğretim yılından itibaren merkezi yerleştirme işlemlerine başlayacak. Binlerce ücretsiz kontenjan için yaz döneminde dijital sistem üzerinden başvurular alınacak.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), şehit, gazi çocukları ve koruma altındaki çocukların kanuni hakları doğrultusunda özel okullara ücretsiz erişimini kolaylaştırmak için yeni bir adım atıyor. Yapılan düzenlemeyle birlikte, gelecek eğitim öğretim yılı itibarıyla bu öğrenciler için merkezi yerleştirme uygulaması başlatılacak.

Resmi Gazete'de 16 Şubat'ta yayımlanan "Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile getirilen bu düzenleme, özel okulların ücretsiz kontenjanlardan yararlanabilecek öğrencilerin merkezi yerleştirme işlemlerini içeriyor.

Ücretsiz okutulması gereken öğrenciler arasında şehit ve gazi çocukları ile haklarında korunma, bakım veya barınma kararı verilen çocuklar bulunuyor. Bu öğrencilerin özel okullara kaydı, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren merkezi sistem üzerinden yapılacak.

Merkezi yerleştirme işlemleri için bir takvim belirlenecek ve başvurular yaz döneminde dijital sistem üzerinden alınacak. Başvurular, valilikler tarafından değerlendirilecek ve aile geliri, okuyan kardeş, engellilik durumu, spor ve bilim alanlarında elde edilen dereceler gibi kriterlere göre puanlama yapılacak. Eşitlik durumunda puanı yüksek olan öğrencilere öncelik verilecek.

MEB, bu yeni düzenleme ile özel okulların ücretsiz kontenjanlardan yararlanacak öğrencilerin kayıt süreçlerini kolaylaştırmayı ve daha şeffaf bir sistem oluşturmayı amaçlıyor. Dijital ortamda alınacak başvuruların ardından, öğrencilerin puan durumları ve tercihleri dikkate alınarak okullara yerleştirme işlemi gerçekleştirilecek.

Ülke genelindeki özel okulların binlerce ücretsiz kontenjanı için bu yeni uygulama, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren hayata geçirilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı resmi gazete şehit gazi çocukları koruma altındaki çocuklar özel okullar merkezi yerleştirme uygulaması eğitim samsunhaber haber gündem sondakikahaber