Merkez Bankası Rezervlerinde Sert Düşüş Devam Ediyor

TAKİP ET

Seçim öncesi dönemde Merkez Bankası rezervlerindeki düşüş devam ediyor. TCMB'nin, kur artışını kontrol altında tutmak amacıyla döviz satışları gerçekleştirmesine rağmen, geçen hafta brüt rezervler 2,5 milyar dolar, net rezervler ise 6,1 milyar dolar azaldı.

23 Şubat tarihine kadar devam eden haftada net rezervler, 6,1 milyar dolarlık bir düşüşle 22,5 milyar dolara geriledi. Bu durum, net rezervlerdeki son dokuz haftadaki toplam düşüşü 17,6 milyar dolara çıkardı.

Aynı dönemde brüt rezervler de 2,5 milyar dolar azalarak 131,8 milyar dolara geriledi. Geçen yılın 22 Aralık tarihinde rekor kıran brüt rezervler, son dokuz haftada toplamda 13,7 milyar dolarlık bir azalmaya işaret etti.

Swap hariç net rezerv de geçen hafta 4,3 milyar dolarlık bir düşüş yaşayarak -46,2 milyar dolara geriledi. Bu kalemdeki son dokuz haftadaki düşüş ise 9,8 milyar doları buldu.

Döviz rezervlerindeki genel düşüş, geçen yılın ikinci yarısında yaşanan toparlanmanın aralık ayının son haftasından itibaren tersine dönmesiyle dikkat çekiyor. Merkez Bankası'nın negatif reel faiz politikası ve döviz satışları sonucu net rezervlerin tarihi dip seviyeye ulaştığı geçmiş dönemlere benzer bir sürecin yaşandığı gözlemleniyor.

Merkez bankası rezerv dolar euro faiz