Mesai saatleri 40 saate düşecek! Kıdem tazminatı, yıllık izin detayı... Maaşlara nasıl yansıyacak?

TAKİP ET

Mesai saatleriyle ilgili ortaya atılan iddia bugünün gündem maddesi oldu! Geçtiğimiz aylarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın dillendirdiği çalışma saatleri düzenlemesiyle alakalı kanun teklifi yolda. Haftalık çalışma saatlerini içeren kanun teklifinde 45 saatlik çalışma süresinden 40 saate düşüş planlanıyor. 12 ülke arasında Türkiye de var!

21 yılın ardından çalışma mevzuatımızı düzenleyen iş kanununun değişmesi üzerine önemli çalışmalar yapılıyor. Yakın zamanda bu çalışmaların hayata geçirilmesi konusunda adımlar atılacağı konusunda da bilgiler mevcut. Çalışma saatleri, yıllık izin ve esnek çalışma konuları çalışma konularının başında geliyor. Çalışma saati diğer konulara göre çalışanlar arasında daha büyük bir öneme sahip. Zira Türkiye'de haftalık çalışma saatleri 45-48 saate dayanıyor. Peki Avrupa'da durum nasıl? İşte sizler için derlediğimiz Avrupa'da haftalık çalışma saatlerine dair örnekler!

Mesai saatleri 40 saate düşecek! Kıdem tazminatı, yıllık izin detayı... Maaşlara nasıl yansıyacak?

IŞIKHAN DİLLENDİRMİŞTİ: MESAİ SAATLERİ DÜŞEBİLİR

Türkiye'de yapılan düzenlemeyle 35-40 bandına çekilmesi bekleniyor. Bu sürelerle Türkiye'de çalışanlar Avrupa ülkelerine göre 6 saat fazla çalışmış oluyor.

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Filiz Eryılmaz ve TÜKONFED Sosyal Güvenlik Başkanı Ali Duman, konuya dair önemli açıklamalarda bulundu:

İŞTE AVRUPA ÜLKELERİNDEKİ ÇALIŞMA SAATLERİ

YUNANİSTAN: 39.7 SAAT

ROMANYA: 39.7 SAAT

BULGARİSTAN: 39.2 SAAT

İSPANYA: 36.5 SAAT

İNGİLTERE: 36.4 SAAT

İSVİÇRE: 36.3 SAAT

İTALYA: 36.2 SAAT

FRANSA: 36.2 SAAT

İSVEÇ: 35.9 SAAT

FİNLANDİYA: 34.9 SAAT

ALMANYA: 34.6 SAAT

HOLLANDA: 32.4 SAAT


"1 SAATLİK İNDİRİM OLABİLİR"

Ali Duman, çalışma saatlerinin 35-40 saatlere iner mi sorusuna şu değerlendirmede bulundu:

"2003 yılında 48 saatte 45 saate düşürülmüştü. Bu çalışmanın durumu günde 1 saatlik bir indirimi kapsıyor. Fakat TBMM bu teklifi görmeden bunu kesin olarak söylemek mümkün görünmüyor.

TÜM MESLEK GRUPLARI İÇİN 2 GÜN OLACAK MI?

Resmi olarak bunun öngörülebilen bir durum olmadığını belirtmek gerekir. Haftada 5 güne düşürülürse, 6. gün fazla mesai olarak değerlendirilebilir. Ancak öyle bir şey şu an için aklıma geliyor."

ÜCRETLERE NASIL YANSIYACAK?

Filiz Eryılmaz konuyla alakalı gelen soruya şu şekilde yanıt verdi:
"Firmalara nezdinde ücret pazarlıklarının daha sert geçmesini bekliyorum. Dolayısıyla firmalar daha az ücret verme konusuna eğilebilirler. Ücret baskısı yaratabilir."