Mevsimlik Tarım İşçileri İçin Yeni Düzenlemeler! Resmi Gazete'de Yayımlandı

TAKİP ET

Mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin çalışma ve yaşam koşullarını düzenleyen yeni düzenlemeler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte detaylar...

Mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin çalışma ve yaşam koşullarını düzenleyen yeni düzenlemeler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Genelgede, işçilerin barınma, sağlık ve eğitim ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik düzenlemelerin yanı sıra işçi taşıyan araçlar için seyahat düzenlemeleri ve öğrencilere yönelik telafi eğitimleri gibi konular ele alınıyor.

Barınma ve Sağlık Hizmetlerine Yönelik Düzenlemeler

Genelgede, işçilerin barınma, sağlık ve eğitim ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik düzenlemelerin detayları yer alıyor.

Eğitim ve Sosyal Faaliyetler İçin Merkezler Oluşturulacak

Mevsimlik tarım işçilerinin eğitim ve sosyal faaliyetlerini sürdürebilmeleri için uygun merkezlerin oluşturulması sağlanacak.

İşçi Taşıyan Araçlar İçin Düzenlemeler

İşçileri taşıyan karayolu araçlarının, 00.00-06.00 saatleri arasında şehirler arası yolculuk yapmamaları sağlanacağı ifade edilen genelgede, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından mevsimlik tarım işçilerinin göç dönemlerinde yolculuklarının güvenli ve sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi amacıyla göç alan ve göç veren yerler arasında trafik denetimleri artırılacak.

Sağlık Hizmetleri ve İstihdamı

 İşçilerin sağlık hizmetlerine erişimlerinin sağlanması ve mevsimlik tarım bölgelerinde yeterli sayıda sağlık personelinin istihdam edilmesi öngörülüyor.

Öğrenciler İçin Telafi Eğitimleri

Özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların rehberlik araştırma merkezi müdürlükleri tarafından eğitim imkanlarından faydalandırılacağı belirtilen açıklamada, il milli eğitim müdürlüklerince, çocukların daimi ikametgahlarındaki okullarına döndüklerinde öğrenme kayıplarına yönelik telafi eğitimlerinin yapılacağı ve geçici yerleşim alanlarında eğitim ve sosyal faaliyetler için oluşturulan merkezlerin, çocuklar için etkin bir eğitim merkezi olarak kullanılmasının sağlanacağı belirtildi. 

Eğitim çağındaki çocukların eğitimlerini devam ettirmek üzere Milli Eğitim Bakanlığının ilgili yönerge-genelge hükümleri uygulanırken, ayrıca çocukların okul kıyafetleri ve malzemelerinin sağlanmasının valiliklerce sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla temin edilecek.

İzleme ve Değerlendirme Kurulları Oluşturulacak

Genelgede, mevsimlik tarım işçisi gönderen ve alan her il ve ilçede, mülki idare amirinin başkanlığında o ildeki ve ilçedeki ilgili kurum ve kuruluşlar ile muhtarlar, işçi, tarım aracısı ve işveren (toprak sahibi/işleten) temsilcilerinin katılımı ile "İl/İlçe Mevsimlik Tarım İşçileri İzleme Kurulu" oluşturulacağı açıklandı. Bu kurulların her dönem başında mevsimlik tarım işçilerinin iş koşullarına ilişkin çalışmalar yapacağı belirtildi.

Ulusal Politikanın Belirlenmesi İçin Kurul Oluşturulacak

İlgili bakan yardımcılarından oluşan bir kurul, mevsimlik tarım işçiliği ile ilgili ulusal politikaların belirlenmesi ve koordinasyonun sağlanması için faaliyet gösterecek.