Migren Hastalarının Yüzünü Güldüren Yöntem: Botox

TAKİP ET

Adını sıkça duyduğumuz ve daha çok estetik uygulamalar için tercih edilen botoxun migren hastalığı için etkili bir tedavi yöntemi olduğunu biliyor muydunuz? Botox, Clostridium Botulinum içeriğine sahip olan toksinin cilt altına enjekte edilmesi ile uygulanmaktadır. Bu işlem, cilt altındaki sinirler üzerinde etkili olarak ağrı iletimini bir süre kesmektedir. Dolayısı ile migren için başarılı sonuç veren bir tedavi yöntemi olmaktadır.

Botox, tıp camiasında yıllardır kullanılan ve adından genellikle estetik alanında söz ettiren uygulamadır. Vücut üzerinde uygulandığı bölgedeki çizgi ve kırışıklık gibi yaşlanma belirtilerinin azaltılmasında kullanılan botoxun migren için de kullanılabileceği keşfedilmiştir. Estetik amacıyla botox uygulamasını yaptıran hastaların bir kısmı, işlemin ardından migren ataklarının azaldığını ve sancılı süreçleri bir süre yaşamadıklarını ifade etmiştir. Bu ifadeleri aktaran hastalardan ilham alan nöroloji uzmanları, botox işlemi ile migrenin kontrol altına alınabileceğini fark etmiştir.

Botox işlemi esnasında cilt altına enjekte edilen toksin, kasları ve ağrıları ileten sinirleri pasivize ettiğinden, ağrı iletimi gerçekleşmemektedir. Böylelikle işlemin ardından migren atakları azalmakta ve kişinin hayatını olumsuz etkileyen belirtiler yok olmaktadır. Hastaların umut ışığı olan ve kolayca uygulanabilmesi ile dikkatleri üzerine çeken botox hakkında hangi bilgilere sahipsiniz? Gelin bu işlemi hep birlikte inceleyelim.

Migren Yaşam Standartlarınızı Düşürebilir

Her insan, çeşitli etkenlerden dolayı zaman zaman baş ağrısı yaşamaktadır. Ancak bu baş ağrısı, bazı insanlarda uzun süreli görülür ve şiddetlidir. Kronik hale geldiğinde ise iş, okul ve sosyal yaşamını olumsuz olarak etkileyen bir faktör olarak dikkat çeker. Migren rahatsızlığı bulunan kişiler tedavi seçeneklerine başvurmadıklarında olumsuz faktörler ile sıkça karşı karşıya kalmaktadır.

Kronik migren, basit bir baş ağrısı olarak nitelendirilmemelidir. Bu rahatsızlıkta baş ağrısına kokuya, sese, harekete ve ışığa duyarlılık, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler de eşlik etmektedir. Sıklıkla tek taraflı yaşanan ancak çift taraflı olarak da görülen, farklı şiddetlerde gerçekleşebilen migren, kişiyi tüm aktivitelerden soyutlayabilmektedir.

Hastalara kronik migren teşhisi konulabilmesi için bazı kriterler göz önünde bulundurulmaktadır. Bir aylık süre zarfının en az yarısında baş ağrısı yaşayan ve en az 8 gün şiddetli migren atakları ile karşı karşıya kalan kişilere kronik migren teşhisi konulabilmektedir. Kronik migren hastalarının bir bölümünde ise baş ağrısına ek olarak bulantı ve kusma gibi semptomlar da eşlik eder.

Türkiye’de yapılan araştırmalara göre vatandaşların büyük bir bölümü migren rahatsızlığını yaşamaktadır. Elde edilen verilere göre her 6-7 yetişkin kişiden birinde migren görülmektedir. Her 10 migren hastasının birinde ise bu rahatsızlık kronikleşmiştir. Ülkemizde kronik migren rahatsızlığının görülme sıklığı yüzde 1.7’dir.

Dünya Sağlık Örgütü, insan yaşamını olumsuz etkileyen hastalıkları sıralarken migren hastalığına da yer vermektedir. Öyle ki migren hastalığı, diyabetin önünde yer almaktadır. Yani migren hastalığını yaşayan kişilerin hayatları, diyabet hastalarına kıyasla daha çok olumsuz etkilenmektedir.

Kronik migren hastalığından şikayetçi olan kişilerin:

Eğitimleri,

Sosyal hayatları,

Aile içi ilişkileri,

Arkadaşlık ilişkileri,

İş hayatları olumsuz etkilenebilir.

Bireyin eğitim hayatında kronik migren ile mücadele etmesi ders başarısını olumsuz etkileyebilir ve kariyer basamaklarında geri kalmasına yol açabilir. İş hayatında ise maksimum performans ile çalışmasını engelleyebilir ve dolayısıyla iş gücü kaybı yaşamasına yol açarak ekonomik sorunlar ile baş başa kalmasına sebep olabilir. Bu nedenle kronik migren hastalığı mutlaka tedavi edilmelidir.

Migren Botoxu İle Sancılı Baş Ağrılarından Kurtulabilirsiniz

Estetik uygulamalar kapsamında sıklıkla karşımıza çıkan botox, migren rahatsızlığının yol açtığı sancılı baş ağrılardan kurtulmak için tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır. Kronik migren rahatsızlığından şikayetçi olan kişiler, ağrılar ile baş etmek için sık sık ağrı kesici kullanmaktadır. Ağrılar günlerce devam ettiğinden hastaların sürekli ve aşırı miktarda ağrı kesici kullanmaları bazı riskleri doğurmaktadır. Ayrıca kişi, psikolojik açıdan tahribat yaşayabilmektedir.

Migren botoksu, güvenilirliği bilimsel veriler ışığında kanıtlanan bir yöntemdir. FDA tarafından onaylanan ve Türkiye’de de Sağlık Bakanlığı onaylı olan bu işlem ile Botulinum toksin enjeksiyonu migren noktalarına uygulanmaktadır. Çok ince yapıdaki iğneler, migren bölgeleri olarak da bilinen ve ağrıların hissedildiği boyun, şakak arkası ve alın bölgelerine uygulanmaktadır.

Migren botoxu genellikle tek seansta tamamlanmaktadır. Ancak migrenin düzeyine bağlı olarak daha kapsamlı bir uygulama yapılması gerekebildiğinden seans sayısı artırılabilmektedir. Her seans ortalama yarım saat içerisinde tamamlanırken ilk etkiler bir hafta içerisinde görülebilmektedir. Uygulama bölgesindeki kasların türüne ve gücüne bağlı olarak etkisi 3 ila 6 ay arasında devam etmektedir. Migrenin rahatsız edici baş ağrısı semptomları ile karşı karşıya kalmamak için botoxun 6 ayda bir tekrarlanması önerilmektedir.

Etkili Sonuçlar İçin Uzman Desteği Alın: Uzman Dr. Şafak Göktaş

Medikal, yüz ve vücut estetiği alanlarında uzmanlığı bulunan Uzman Dr. Şafak Göktaş, İstanbul’daki özel kliniğinde hastalarını kabul etmektedir.  Migren botox, masseter botox, PRP, liposuction, kök hücre tedavisi gibi tedavileri yüksek başarı oranı ile gerçekleştiren Uzman Dr. Şafak Göktaş, kendini daha iyi, doğal ve güzel hissetmek isteyen hastalarına bu konuda yardımcı olmaktadır. Siz de Uzman Dr. Şafak Göktaş kliniğinden randevu alarak muayene olabilir, şiddetli baş ağrılarından kurtulmak için ilk adımı atabilirsiniz.