Milyonlarca Ev Sahibine Uyarı: Son Gün 1 Nisan

TAKİP ET

Kira ve ücret kazancı gibi geçen yıl elde edilen gelirlerin beyan edilmesi için son tarih olan 1 Nisan'a yaklaşılırken, ev sahiplerine önemli bir hatırlatma yapıldı. Özellikle konut ya da iş yerini kiralayan mükellefler için beyanname verme sürecinin önemi vurgulandı.

2023 yılına ilişkin gelir vergisi beyannamelerinin verilme dönemi halen devam ediyor. Ancak, konut veya iş yeri kira geliri elde eden mükelleflerin, bu gelirleri için beyanname verme işlemlerini 1 Nisan Pazartesi gününe kadar tamamlamaları gerekiyor. Özellikle konut kira geliri için belirlenen yıllık 21 bin lira istisna tutarını aşan ve iş yeri kira geliri için 150 bin lirayı aşan kişilerin beyanname vermeleri büyük önem taşıyor.

Mülk sahipleri, beyanname verme sürecini kolaylaştırmak adına Gelir İdaresi Başkanlığı'nın "gib.gov.tr" internet adresi üzerinden "hazır beyanname sistemi"ni kullanabilirler. Bu yıl, kiracıları da beyan sürecine dahil etmek amacıyla "kira bildirim formu" uygulaması başlatıldı. Kiracılar, Dijital Vergi Dairesi'ne giriş yaparak "kira bildirim formu"nu doldurabilecekler ve böylece mülk sahipleri ile kiracıların beyanları karşılaştırılabilecek.

Ayrıca, gerçek kişiler tarafından geçen yıl elde edilen ticari, zirai, serbest meslek ve ücret geliri gibi kazançlar için de yıllık gelir vergisi beyannamelerinin 1 Nisan'a kadar doldurulması gerekiyor. Mükellefler, Hazır Beyan Sistemi üzerinden vergi dairesine gitmeden beyannamelerini verebilirler.

Gelir vergisi beyannameleri üzerinden tahakkuk eden vergilerin ödemesi içinse çeşitli yöntemler mevcuttur. Tahakkuk eden gelir vergisi, Dijital Vergi Dairesi veya mobil uygulamadan, anlaşmalı bankaların kartlarıyla veya banka hesabından havale yoluyla ödenebilir.

Son olarak, 7440 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun ve 7326 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun kapsamında yapılandırılan borçların 10. ve 16. taksit ödeme sürelerinin de 1 Nisan'da sona ereceği hatırlatıldı.

Ev sahipleri ve diğer mükellefler, vergi beyannamelerini ve yapılandırılan borç ödemelerini zamanında yaparak yasal yükümlülüklerini yerine getirmeye teşvik ediliyor.

Kira ve ücret kazancı elde edilen gelirlerin beyan edilmesi için son tarih 1 Nisan Dijital Vergi Dairesi veya mobil uygulamadan Mülk sahipleri beyanname verme süreci konut veya iş yeri kira geliri elde eden mükellefler gelir beyannamesi son gün 1 nisan ek