Mimarlar Odası Başkanı Burak Şener; 'Kürtün Vadisi'nde Yapılaşma Olmaz'!

TAKİP ET

Mimarlar Odası Başkanı Burak Şener, "İki kez meclis gündemine getirilen ve komisyonlarda bekletmeye alınan, 'heyelan bölgesi' olduğu bilinen 'Kürtün Vadisi' yapılaşmaya açılmamalıdır" dedi

6 Şubat'ta 'asrın felaketi' olarak adlandırılan depremler, 11 ilde büyük yıkıma yol açtı. Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Burak Şener, deprem felaketini değerlendirmek, bina yıkımlarının ve can kayıplarının sebeplerine dair görüşlerini belirtmek, sorunları ve çözüm yollarına dair genel hususları ifade etmek için açıklamalarda bulundu.

Burak Şener, "Yaşanılan depremin büyüklüğü tartışılmaz fakat yine diğer depremlerde de olduğu gibi insanlarımızı binalar ve ihmaller öldürdü. Her seferinde tekrarlanan ve tekrarlanmaya devam eden ihmaller, topluma hep kader olarak sunuldu" dedi.

Mimarlar Odası Samsun
Şube Başkanı Burak Şener

HEYELANLI BÖLGELER
GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Samsun'daki riskli arazilerin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Mimarlar Odası Başkanı Şener, şöyle konuştu; "Kentsel dönüşüm mevzuatı rant ve siyasi amaçlı kullanılıp, kentin önemli noktalarına müdahale aracı yapılmamalıdır. Bölgemizde dere yatakları, taşkın sahaları, sıvılaşma tehlikesi yüksek bölgeler ile heyelanlı arazilerin önemli bir bölümünün yapılaşmaya açıldığı bilinmektedir. (Çay Mahallesi, Yeni Mahalle, Kuzey Yıldızı, Odun Pazarı, Kuyu Sokak, Zeytinlik Mahallesi, Çatalarmut, Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı civarı gibi). Heyelanlı alanların ve zemin sıvılaşma tehlikesi olan bölgelerin haritasının yeniden gündeme getirilip araştırılmaların derinleştirilmesi sağlanmalıdır. Geçmiş dönemlerde düzenlenmiş jeolojik etütler; son gelişmeler ve bilimsel esaslar çerçevesinde yeniden yapılmalı. Bu aşamada söz konusu bölgelerde yeni yapı ruhsatı verilmemelidir" dedi.

Burak Şener, "Özellikle; iki kez meclis gündemine getirilen ve komisyonlarda bekletmeye alınan büyük bir bölümünün heyelan bölgesi olduğu bilinen 'Kürtün Vadisi', imar planı düzenlemesi ile yapılaşmaya açılmamalıdır" ifadelerini kullandı.

15 Şubat tarihli HHALK Gazetesi

SBB Meclisi'ne birinci derece tarım arazisi olan heyelanlı Kürtün Vadisi'nin imara açılması teklifi komisyondan geçti ancak mecliste; 'jeolojik ve jeoteknik raporların beklenmesi' gerekçesiyle beklemeye alındı.

KAÇAK YAPILAR YIKILMALI

Mimarlar Odası Başkanı Şener, sözlerini şöyle tamamladı; "Mühendislik ve mimarlık hizmeti bulunmayan kaçak yapılara karşı etkili denetim ve yaptırım uygulanmalıdır. Yerel yönetimler tarafından kaçak yapılara para cezası verilmesi yerine yıkım kararlarının uygulanması yoluna gidilmesi caydırıcı olacaktır. Kaçak yapılar, merkezi hükümetler ve yerel yönetimler tarafından siyasi destek ve gelir kapısı olarak görülmektedir. Bu nedenle kaçak yapılar çeşitli aflarla, üstelik mühendislik ve mimarlık hizmetleri ile denetiminden de muaf tutularak yasal hale getirilmektedir. Benzer uygulamaların sonuçlarını, 6 Şubat'taki depremlerde ortaya çıkan mal ve can kayıpları ile bir kez daha acı bir şekilde tecrübe etmiş bulunmaktayız."

N. Alper CABBAR