Mustafa Demir'in 'heyelanlı arazi' çelişkisi

TAKİP ET

Kahramanmaraş merkezli depremin şiddeti Samsun'da heyelanlı araziler üzerine kurulu çok katlı yüksek binalarda da hissedildi. Vatandaşlar, evlerini terk etti. SBB Başkanı Mustafa Demir'in, geçen yıl 4 kat olan binayı 12 kata çıkartan imar plan değişikliğini onaylatması ve bugün "Yüksek katlı binalar iyi değil, riskli" açıklaması çelişki yarattı

Türkiye, Kahramanmaraş merkezli ve 10 kentte yıkımlara neden olan depremlerin yasını tutarken, Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi'ne gündeme getirilen birinci derece tarım arazisi olan heyelanlı Kürtün Vadisi'nin imara açılması teklifi, kentte tepkilere neden olmuştu. Komisyondan geçen teklif, mecliste 'Jeolojik ve jeoteknik raporların beklenmesi' gerekçesiyle beklemeye alındı.

YÜKSEK BİNALARI DEPREM SALLADI

6 Şubat'ta 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerde büyük yıkımlar olurken, Samsun da depremin şiddetini hissetti. 'Heyelanlı arazi' olarak bilinen çok katlı dikey binalar beşik gibi sallandı. Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı'nda (yeni çevre yolu) yüksek katlı bazı binalarda çatlaklar olduğu, korku ve panikle evlerini terk edenlerin yazlıklarına taşındığı ya da kiralık daire baktıkları öğrenildi.

Aynı bölgede 'heyelanlı arazide' 9 kat imar izni olup, 14 kata çıkartan bazı müteahhitlerin de olduğu gündeme geldi. Sosyal medyada lüks sitelerde yaşayanların deprem korkusu ile evlerine giremediklerini paylaştı.

HEYELAN TEHLİKESİ ÖNLENECEK

Samsun; Kürtün Vadisi'nin imara açılması teklifini ve depremlerden dolayı yüksek katlı binalarda deprem günü yaşanan tedirginliği konuşurken, SBB Başkanı Mustafa Demir'in belediyenin resmi internet sitesinde 16 Ocak 2023 tarihli 'Heyelan Tehlikesi Önlenecek' açıklaması dikkat çekti. Demir'in mecliste 15 Nisan 2022 tarihinde ise 4 kat olan binayı 12 kata çıkartan imar plan değişikliğini onaylatması çelişki yarattı.

YÜKSEK BİNALAR RİSKLİ!

SBB Başkanı Demir, 14 Şubat 2023 tarihinde yapılan meclis toplantısında, yaşanan deprem felaketi ve kentsel dönüşüme vurgu yaparak, "Yüksek katlı binalar iyi değil, riskli. Otursan ne olur, oturmasan ne olur 15 katlı binada" dedi. Demir'in yüksek katlı binalar için getirdiği eleştiri ise, daha önce aynı mecliste 4 kat olan yeri 12 kata çıkartan imar plan değişikliğine imza atılması nedeniyle çelişki olarak yorumlandı.

BULVARDA KAYMA VAR!

Başkan Demir, Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı'nda kayma olduğunu söyleyerek, bu konuda Batı Çevre Yolu projesi kapsamında yapılacak çalışma ile ilgili bilgiler verdi. Demir, açıklamasında "Çevre Yolu ile ilgili bir haberi vereyim. Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı'nda ciddi kaymalar var. Jeofizik etütleri yapılması lazım. Çok ciddi para harcayacağız oraya" ifadelerini kullandı.

İSTİNAT DUVARI YAPILACAK

SBB Fen İşleri Dairesi Başkanlığı ekipleri, Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı'nda mevcut birimlerin dayanım yapısını, deformasyon özelliklerini, şev yüksekliklerini, çevre yük ve yapı etkileşimini ve zemin mekaniğini araştırdı. Statik ve stabilite analizleri sonucunda geoteknik değerlendirmelerini yapan ekipler, bölgede heyelan riskini ortadan kaldırmak için 'Heyelan Önleme Projesi' hazırladı. Bölgeye fore kazıklı istinat duvar yapılacak.

JEOLOJİK VE JEOTEKNİK 
RAPORLARI BEKLEYECEĞİZ

Başkan Mustafa Demir, Kürtün Vadisi'nin imara açılması ile ilgili teklife ise, "AFAD kayıtlarında Kürtün Vadisi'nde bir bölümün heyelanlı alandan çıkarıldığını gördük. Ekipler bölgede inceleme yaptı. Çalışma Çevre Bakanlığı ile ortak yapılıyor. Gelinen noktada meclis üyelerimiz jeolojik ve jeoteknik raporların beklenmesi yönünde bir görüş bildirdi. Biz bir yerde ilan yaparken bunu duyuruyoruz, alanda satanda haberi oluyor. Tüm işlemlerimiz şeffaf şekilde yapılıyor" şeklinde konuştu. N. Alper CABBAR

'DERS ALMAMIŞLAR RET DEĞİL BEKLETME'  - HABERE GİTMEK İÇİN TIKLA

15 Şubat tarihli HHALK Gazetesi