
Nebiyan'ın 'siyah altını'
Samsun'un 19 Mayıs İlçesi'nde bulunan Nebiyan Dağı'ndan çıkartılan ve Türkiye'de ender bulunan 'siyah granit', meşakkatli bir yolculuğun sonunda şehir mobilyasına dönüşüyor
Türkiye'de ender bulunan siyah granit taşı, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen Doğal Taş Üretim Tesisi için 19 Mayıs İlçesi'nde bulunan Nebiyan Dağı'ndan çıkarılıyor.
Bu dağda 250-300 yıllık rezervi bulunan taş, tesise ham olarak getirilip burada çeşitli işlemlerden geçiriliyor. Yılda yaklaşık 20 bin ton siyah granit, katma değeri yüksek ürün haline getirilerek, sanat eseri niteliğinde bir görsellikle şehir mobilyalarına dönüştürülüyor.
TAŞ YOSUN TUTMUYOR
Su alma özelliği düşük olan taş, bu özelliği nedeniyle yosun tutmuyor, patlama çatlama gibi durumlarla karşılaşılmadığı için kolaylıkla işlenip uzun yıllar kullanılabilecek hale getirilebiliyor. Tesiste belediye projelerinde kullanılmak üzere plak taş, yağmur oluğu, bordür ve küp taş üretiminin yanı sıra posta kutusu, kuş evi, sütun, saksı, çeşme ve şehir mezarı gibi 30'dan fazla tasarımda ürün üretiliyor.
Üretilen ürünlerin belediye projelerinde kullanılmasının yanı sıra satışı da gerçekleştiriliyor. 60 personelin çalıştığı tesis, yüzde 105 karla kamu sektörüne örnek oluyor. Tesis, belediye bütçesine yıllık 12 ile 15 milyon TL arası katkı sağlıyor.
Türkiye'de ender bulunan siyah granitin, Nebiyan Dağı'nda yaklaşık 250-300 yıl yetecek kadar rezerv var. İHA