Necip Taşkın; 'Hastaneler Kar İşletmeleri Değildir'

TAKİP ET

Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, sağlıkçıların yaşadığı sorunlara dikkati çekerek, "Performans sistemi son bulmalı. Hastaneler kar getirmesi düşünülen birer işletme değildir "mesajı verdi. 

Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle kutlama mesajı yayınladı. Hastanelerde hekimlerin performans sistemiyle adeta yarıştırılmasının doğru olmadığını belirten Taşkın, bu uygulamanın sunulan hizmetin niteliğini olumsuz etkilediğini, bundan vatandaşlarında etkilendiğine dikkati çekti. 

PERFORMANS SİSTEMİ 
SON BULMALI 

Taşkın, "Ülkemiz tıp alanında gelişti. Sağlık hizmeti alanında ciddi yol katedildi; sağlık turizmi oluştu. Sağlık alanında ihtiyaç duyulan teknoloji ile hastalıkların tanı ve tedavisinde önemli gelişmeler yaşandı. Bunlar sevindirici, ancak sağlık sektöründe çalışanların moral ve motivasyonunu; ekonomik, sosyal ve mesleki olarak gelişmesini artıracak düzenlemelerde hâlâ beklenen gelişmeler olmadı. Her ne kadar hekimlerimizin özlük ve mali haklarında bir takım düzenlemeler yapılmış olsa da Avrupa standartlarıyla karşılaştırıldığı zaman yetersiz olduğunu görebiliyoruz. Çalışma barışını bozan, adalet duygusunu derinden etkileyen, hasta sağlığı açısından risk oluşturan ve hekimlik mesleğini yozlaştırdığı konusunda tereddüt etmediğimiz performans sisteminin uygulanmasına son verilmesi gerekiyor "dedi. 

ÖNLEM ALINMALI 

Taşkın şöyle devam etti; "Canımızı emanet ettiğimiz hekimlerimize yönelik şiddete son verilmesi, bunun için caydırıcı ve ağır müeyyidelerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Hekimlerin, hastalarıyla daha fazla ilgilenebilecekleri bir sistemin hayata geçirilmesi şarttır. Acil Servislerin kalabalık oluşu, yoğun ve uzun mesai, iş yükünün ağırlığı hekimleri yormaktadır. Hastaneler sağlık hizmeti sunmak için vardır; market işletir gibi yönetilmemeli, kâr öncelik olmamalıdır. Hastaneler kâr getirmesi düşünülen birer işletme değildir. Ülkemizde 100 milyon acil başvurusu, 370 milyon poliklinik hizmetinin olduğu düşünüldüğünde sistemde bir yanlışlık yapıldığı, hizmetin sunumunda verimi azalttığı açıkça ortadadır. OECD’nin 2021 yılında yayınladığı rapora göre Türkiye 1.000 kişiye 2 doktor oranıyla OECD ülkeleri arasında sonuncu sırada yer alıyor. Nitelikli tıp eğitimi ile kaliteli hizmet sunumunun gerçekleştirilebilmesi açısından dikkate değer görülen bu rapor iyi analiz edilmelidir."

Nazım AKPINAR