Necmettin Erbakan: Bir Siyasi Mücadelenin Simgesi, Vefatının 13. Yıldönümünde Anılıyor

TAKİP ET

Türkiye'nin siyasi tarihinde önemli bir yere sahip olan Necmettin Erbakan, vefatının 13. yıldönümünde anılıyor. 28 Şubat postmodern darbesinin arifesinde hayatını kaybeden Erbakan, Milli Görüş hareketinin kurucusu olarak, siyasi mücadelesi ve başbakanlık dönemiyle Türk siyasetine damgasını vurmuştur.

Türk siyasi tarihinde derin izler bırakan ve Milli Görüş hareketinin kurucu lideri olan Necmettin Erbakan'ın vefatının 13. yıldönümü, 28 Şubat postmodern darbesinin arifesinde anılıyor. 27 Şubat 2011'de, kalp ve çoklu organ yetmezliği sonucu hayata veda eden Erbakan, siyasi yaşamı boyunca vesayetle mücadelesi, kapatılan partiler ardından yenisini kurma azmi ve başbakanlık dönemiyle Türk siyasetine damgasını vurdu.

Siyasi hayatına 1969'da bağımsız milletvekili olarak adım atan Erbakan, Milli Nizam Partisi ile başlayıp, ardından gelen her kapatma kararından sonra yeni bir partiyle siyasi mücadelesine devam etti. Erbakan'ın liderliğindeki Milli Görüş, 1994 yerel seçimlerinde büyük bir başarı elde ederek İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok kentin yerel yönetimini kazandı. 1995 genel seçimlerinde ise Refah Partisi'nin birinci parti olarak çıkması, Erbakan'ın başbakanlık koltuğuna oturmasını sağladı.

28 Şubat sürecinde yaşananlar, Erbakan'ın siyasi kariyerinde zorlu bir döneme işaret eder. Bu süreçte yaşanan baskılar sonucu başbakanlıktan istifa etmek zorunda kalan Erbakan, Refah Partisi'nin kapatılması ve kendisine siyaset yasağı getirilmesiyle karşılaştı. Ancak siyaset yasağı sona erdikten sonra Saadet Partisi ile siyasi hayatına devam eden Erbakan, sağlık sorunları nedeniyle 2011'de hayatını kaybetti.

Erbakan'ın vefatı, Türk siyasetinde önemli bir figürün kaybı anlamına gelirken, 28 Şubat sürecinin arifesinde gerçekleşmesi, onun mücadeleci siyasi yaşamının simgesel bir anını daha oluşturuyor. Milli Görüş hareketinin kurucusu olarak, siyasi ve sosyal alandaki etkisi, vefatından sonra da devam eden Erbakan, Türk siyasi tarihinde unutulmaz bir yer edinmiştir.

28 Şubat milli görüş erbakan necmettin erbakan