O Samsunspor'un ilk profesyonel futbolcusu! Hakkı Tomaç, Spor Müdürümüz Davut Aktaş'a özel açıklamalarda bulundu...

TAKİP ET

Kulübün en zor zamanlarında her zaman eline taşın altına koyan Samsunspor Divan Kurulu Başkanı Hakkı Tomaç, aynı zamanda da Kırmızı-Beyazlıların ilk profesyonel futbolcusu olma özelliğini taşıyor

Samsunspor’da futbolcu, teknik adam, yönetici, başkan ve divan kurulu başkanlığı yapmış tek isim olan ‘Jilet Hakkı’ lakaplı Hakkı Tomaç, Spor Müdürümüz Davut Aktaş’a Kırmızı-Beyazlılardaki hayatını anlattı. Futbolculuk yıllarından, başkanlık yıllarına, kaza yıllarından günümüze kadar bir çok konuya değenin Hakkı Tomaç, şunları söyledi:

“İLK OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM”  

“Samsunspor benim için her dönem yaşamımda önemli yer işgal etmiştir. Samsunspor'la özdeşleşmiş bir kişi olarak şunu söylemeliyim. Ben 1965 yılında Samsunspor adına sözleşme imzalamış ilk futbolcuyum. İlk olmaktan gurur duyuyorum ve bu benim için çok önemlidir. 8 Temmuz 1965’de Samsunspor kurulalı daha bir hafta olmuştu. Yani federasyondan tescili geleli 1 hafta olmuştu. Transfer çalışmalarına başlandı, Temel Soygun ağabeyimiz babamdan transfer için izin istedi. Öğlen yemeğiydi, kalktık birinci notere geldik ve işlemleri hallettik.”

“5 TAKIMIN BİRLEŞMESİYLE KURULDU”

“Samsunspor 1965 yılında 5 tane amatör futbol kulübünün bir araya gelip birleşmesiyle oluştu. Ben o tarihte o birleşen kulüplerden 19 Mayıs’ta oynuyordum. Bu kulüplerin diğerleri ise Samsun Galatasaray, Akınspor, Fenergençlik ve 5.takımda o zaman Siyah-Beyaz olan Samsun amatör takımlarından birisiydi. Bende 1965 yılında bu birlikteliğin içinde oldum. Samsunspor’un futbolcu, yönetici, teknik adam ve başkan olarak her alanda hizmet vermiş bir spor adamıyım.” 

“SİZ ARTIK GENÇ TAKIM ÇALIŞTIRIN”

Faal futbolculuk dönemim 1969’daki şampiyonluğa kadar devam etti. Şimdiki adıyla Süper Lig olan lige çıktık. O dönem teknik direktör olan Turgay Şeren, Gozgoz Yılmaz Yurttaş ve bana, ‘Siz yeterince hizmet verdiniz. Bundan sonra sizin yapacağınız iş genç takım çalıştırmak’ diyerek bizi genç takım çalıştırıcısı olarak görevlendirdi. Birçok genç arkadaş yetiştirdik. Onlarında çoğu Samsunspor’a hizmet etti. Başkanlık dönemim 1980 kazası sonrasına denk geliyor. 20 ocak 1980 deki kazada Başkan Hasbi Menteşeoğlu idi. Bende başkan yardımcısıydım. Kazadan sonra Hasbi bey başkanlığı bıraktı ve ben başkan oldum. Bundan sonra da yeni takım oluşturmak adına elimizden  gelen her şeyi yaptık.”

“TURGUT ÖZAL 3 MİLYON LİRA YOLLADI”

“O dönemde bize destek olan, bize destek vermiş herkese çok teşekkür ediyorum. O dönem adına devletten 3 milyon liralık destek geldi. Başbakan Turgut Özal’dı. O zaman bizim beklentimiz 5 milyondu, eksik kalan miktarı kamuoyuyla paylaşarak desteklemeye çalıştık. Benim yaşamımda çok önemli olarak unutmadığım olay bize destek vermesi için taraftarlardan destek istediğimiz zaman Rize’de okuyan 2 tane lise talebesi kardeşimin ki düşünün o zaman 1980 yılında lise talebesi olduklarına göre bu gün herhalde 60’lı yaşlara yaklaştılar. Allah onlara uzun ömür versin, her şey gönüllerine göre olsun.”

“HARÇLIKLARINDAN 20 LİRA GÖNDERDİLER”

“Okul harçlıklarından arttırarak açtığımız banka hesaplarına 20’şer liralık maddi destekte bulunmuşlardı. O katkı, devletin yaptığı 3 milyon liralık katkı kadar değerliydi.  O destekler sayesinde zorlukları aştık. Şehitlerimiz oldu, gazilerimiz oldu, destek vermeye çalıştık. Yeterince destek verip vermediğimiz onların takdiridir tabi ama imkanlar ölçüsünde en doğrusunu yapmaya özen gösterdik.”

“DENEYİMLİ FUTBOLCULAR ALDILAR”

“Şu anda Samsunspor Kulübü’nün başında sayın Yüksel Yıldırım var. O görevi yapmış bir insan olarak benim değerlendirmelerimde Yüksel Yıldırım Samsunspor için bir kazançtır. Çünkü biz o mevkideyken neler çektiğimizi çok iyi biliyoruz. Bu seneki transferleri takdirle karşılıyorum. Deneyimli futbolcular adlılar. Süper Lig yolunda zannediyorum ki bu sezon arzuladığımız ve hayal ettiğimiz sonuca ulaşacağız. Samsunsporumuza bu dönemde sonsuz başarılar diliyorum.”

“YÜKSEL YILDIRIM ARAYIP TEBRİK ETTİ”

“Şu anda Samsunspor Divan Kurulu Başkanlığı yaparak görevimi sürdürmekteyim. Bu da diğer görevlerde olduğu gibi Samsunspor’a olan sevgimizden doğan bir zorunluluktu. O saygıdeğer makamın boş kalmaması adına oraya talip olduk. Sağ olsunlar bize gösterilen tevazu ile divan kurulu başkanlığı ve bir heyet oluşturduk. Divan kurulumuz Samsunspor yönetimi ile sürekli istişare olmak suretiyle katkı sağlamak için çalışacaktır. Sağ olsunlar seçildiğimiz anda sayın Yüksel Yıldırım arayıp tebrik etti, başarı diledi. Zannediyorum bu birliktelik sonuna kadar sürecektir.”

“FUTBOL BİR REKABET OYUNUDUR”

“Şunu söylemek istiyorum. Samsunspor büyük başarılara imza attığı için taraftarların beklentileri büyük oluyor. Taraftarlarımızdan rica ediyorum, yönetimde görev alan herkes Samsunspor’u sevdiği için görev almaktadır. Parasını, zamanını, emeğini, her şeyini oraya harcamaktadır. Yani o arkadaşlara gereken saygı ve sevgiyi gösterelim. Başarı her zaman gelse mükemmel olur ama biliyorsunuz futbol bir rekabet oyunu. Her takım aynı hedef için uğraşıyor ama ümit ediyorum ve tahmin ediyorum bu sezon Samsunspor o hedefe ulaşacak. Şimdiden bütün Samsunsporlu arkadaşlara başarılar diliyorum. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Değerli taraflarımızdan da destek ve anlayış bekliyorum.” 

Hakkı Tomaç, divan kurulu başkanlığını Sadi Subaşı’ndan devraldı.

ÖZEL RÖPORTAJ: Davut AKTAŞ