Öğrencilere Yeni Bir Deneyim: Ortak Sınavlarda Açık Uçlu Soru Dönemi Başlıyor

TAKİP ET

Milli Eğitim Bakanlığı, 26-27 Mart'ta yapılacak ülke geneli ortak sınavlarda öğrencilere açık uçlu ve kısa cevaplı sorularla yeni bir deneyim sunacak. Detaylar haberimizde!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencilerin gelişimini takip etmek ve müfredatın işlenmesinde bütünlük sağlamak amacıyla 26-27 Mart'ta yapılacak ülke geneli ortak sınavlarda önemli bir değişikliğe gidiyor. Bu sınavlarda öğrenciler, cevapları kendi cümleleriyle yazacakları açık uçlu ve kısa cevaplı sorularla karşılaşacaklar.

MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül, 26-27 Mart 2024'te gerçekleşecek ortak sınavlara dair AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Bülbül, bu sınavların öğrenci gelişimini daha etkili bir şekilde değerlendirmeyi ve eksik öğrenmeleri belirlemeyi amaçladıklarını belirtti.

Bu yıl ilk defa uygulanan açık uçlu soruların değerlendirilmesi için özel bir yöntem benimsendiğini vurgulayan Bülbül, değerlendirme sürecinde öğrenci cevaplarının bağımsız iki puanlayıcı tarafından değerlendirileceğini ve tutarsızlık durumunda üst puanlayıcı tarafından nihai kararın verileceğini açıkladı.

MEB, bu yeni uygulama ile öğrencilere sadece çoktan seçmeli sorularla değil, aynı zamanda açık uçlu ve kısa cevaplı sorularla da sınav yapma kararı alarak öğrencilere farklı bir sınav deneyimi yaşatacak.

Ülke genelindeki ortak sınavlarda, 6. sınıf Türkçe ve matematik ile 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ve matematik derslerinde açık uçlu soruların yanı sıra kısa cevaplı soruların da kullanılacağını belirten Bülbül, öğrencilere bu sınavlar aracılığıyla daha yaratıcı ve analitik düşünme yeteneklerini kullanma fırsatı sunacaklarını ifade etti.

Ayrıca, sınavların değerlendirme işlemlerinin ardından öğrencilere geri bildirimlerin daha etkili bir şekilde iletilmesinin hedeflendiğini belirten Bülbül, bu sistemin öğrencilerin eksikliklerini anlama ve gelişimlerini sağlıklı bir şekilde takip etme konusunda önemli bir adım olduğunu söyledi.

MEB, bu yeni sınav uygulamasıyla öğrencilere farklı düşünce becerilerini kullanma şansı verirken, öğrenci başarılarını daha doğru bir şekilde değerlendirme hedefini güdüyor. Bu değişiklik, öğrencilerin sınavlara daha etkin ve hazırlıklı bir şekilde yaklaşmalarına yardımcı olabilir ve onları sınavlara karşı daha olumlu bir tutum geliştirebilir.

Milli Eğitim Bakanlığı eğitim öğrenciler ortak sınav açık uçlu soru dönemi