Okyanus Kirliliğinin Arkasındaki Rol: Kutuptan Alınacak Örneklerle Ticari Gemilerin Etkisi Araştırılacak

TAKİP ET

TÜBİTAK'ın "KUTUP-1001" çağrısı kapsamında desteklenen projede, ticari gemilerin okyanus kirliliğindeki rolü, Kuzey Kutbu'ndan alınacak örneklerle detaylı bir şekilde araştırılacak. İstanbul Teknik Üniversitesi öncülüğünde yürütülecek proje, makro ve mikro plastik kirliliğinin gemilerin etkisiyle nasıl değiştiğini analiz edecek.

TÜBİTAK'ın "KUTUP-1001" çağrısı kapsamında desteklenen projeler arasında yer alan "Gemi Balast Suyu ve Sediman (Tortu) Yolu ile Kutup Bölgelerinde Micro ve Macro Plastik Yayılımının Tespiti ve Analizi" adlı proje, okyanus kirliliğinde ticari gemilerin rolünü araştırmayı hedefliyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tanzer Satır, projenin odak noktasının okyanuslardaki makro ve mikro plastik kirliliği olduğunu belirtti. Deniz ticaretinin hızla geliştiğine dikkat çeken Satır, özellikle uzak yol yük taşımacılığının yüzde 90'ının gemilerle gerçekleştiğine vurgu yaptı.

TÜBİTAK'ın destekleme kararı aldığı projenin temel amacının, okyanus suyundaki plastik oranını belirlemek ve gemilerin bu orandaki etkisini incelemek olduğunu açıklayan Satır, özellikle dünyanın hassas olan kutup bölgelerinin seçildiğini söyledi. Kutup bölgelerinin ticari gemi trafiğine daha yoğun bir şekilde maruz kaldığını ifade eden Satır, proje kapsamında Kuzey Kutbu bölgesinden alınacak örneklerle mikro ve makro plastik kirliliğini detaylı bir şekilde analiz edeceklerini belirtti.

Projede, gemilerin rolünün yanı sıra alınabilecek önleyici önlemlerin de araştırılacağını dile getiren Satır, özellikle kutup bölgelerindeki plastik kirliliğinin gemi kaynaklı etkilerini anlamak ve bu konuda çözümler üretmek için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

Plastik kirliliğinin, son 50 yılda yaygınlaşan plastik kullanımıyla deniz habitatını olumsuz etkilediğini vurgulayan Satır, projenin detaylarına ilişkin, "Gemi kaynaklı plastiklerin renk tespiti yapılacak, plastiklerin türleri incelenecek. Plastiklerin sahip olduğu ortalama boy ve dağılımı (nano-mikro-makro) da hesaplanacak." şeklinde bilgi verdi. Projenin, kutup bölgeleri dahil olmak üzere okyanuslardaki plastik kirliliği konusunda önemli bir katkı sağlaması bekleniyor.

Teknoloji Kutuplar Plastik kirliliği TÜBİTAK KUTUP-1001 İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi