OMÜ'den ağaçlandırma seferberliği: Bin 200 fidan toprakla buluşacak

TAKİP ET

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ), "Dünya Ormancılık Günü ve Bahar Bayramı" kapsamında ağaçlandırma etkinliği düzenlendi. Etkinlikte protokol üyeleri ve ziraat fakültesi öğrencileri tarafından fidanlar dikildi.

OMÜ Kurupelit Kampüsü içerisinde bulunan Hocalı Anıtı ile İncesu Deresi arasındaki arazinin erozyonunu önlemek amacıyla bölge ağaçlandırılacak. Ağaçlandırma alanına ulaşabilmek için bin 500 metrekarelik yol ve toprak kaymasını önlemek için 4 bin 500 metrekarelik teraslandırma çalışması yapıldı. İlk aşamada 14 bin metrekare alana, boyu 4 ila 6 metre arasında değişen yaklaşık 800 adet dişbudak, çınar ve akçaağaç türlerinden oluşan fidanlar dikildi.

Dikilen her fidan üçlü bağlama yöntemi ile sabitlendi. Daha sonra, dolgu alanlarının oturmasıyla 16 bin metrekarelik alana yapraklı türler, 4 bin metrekarelik alana ise köknar ve ladin türü bitkilerle ağaçlandırma yapılacak. Toplamda bin 200 fidan dikilmesi planlanıyor. Projenin devamında fidanların yaşatılması için 2 bin 500 metre boyunca damlama sulama hattı çekilecek.

Bin 200 adet fidanın dikilmesini sağlayan iş adamı İbrahim Erdemoğlu, "Bundan 5 yıl önce eski Rektör Sait Bilgiç hocamın daveti üzerine kariyer günleri toplantısına katılmıştım. Orada Sait hocam benim adıma ağaç diktiğinde ve sertifikasını verdiğinde, ben de 'Üniversitede bir ağaç operasyonu olduğunda orayı ağaçlandırmak istiyoruz' diye söz vermiştim. Bugün bu sözümüzü yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz" şeklinde konuştu.

Etkinlikte ayrıca, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'in yanı sıra diğer protokol üyeleri de konuşma yaptı. Konuşmaların ardından fidanlar toprakla buluşturuldu.

"Toprağa, suya, havaya ve tüm canlılara özen gösteren bir şehiriz"
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Samsun, iklim ve doğası itibarıyla Türkiye’nin en güzel şehridir. Hatta dünyanın en mümtaz yerlerinden bira tanesidir. Toprağa, suya, havaya ve tüm canlılara özen gösteren bir şehiriz. Hangi alana bakarsanız bakın bunu görürsünüz. Bugün de hakikaten çok anlamlı oldu. Fidanlar da çok güzel. Ağaçlandırmaya devam” diye konuştu.

"SÖZ VERMİŞTİM"

Bin 200 adet fidan bağışlayan İbrahim Erdemoğlu ise, "Bundan 5 yıl öncesinde eski Rektör Sait Bilgiç hocamın daveti üzerine kariyer günleri toplantısına katılmıştım. Orada Sait hocam benim adıma ağaç diktiğinde ve sertifikasını verince ben de orada 'Üniversitede bir ağaç operasyonu olduğu zaman biz orayı ağaçlandırmak istiyoruz' diye söz vermiştim. Pandemi dönemi girdi ve gecikti.

Sonrasında rektörümüzle irtibata geçerek sözümüzde duralım dedik. Bugün bu ağaç dikme işlemini yapıyoruz” şeklinde konuştu.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Samsun Milletvekili Dr. Mehmet Muş da etkinlikte bir konuşma yaptı. Konuşmaların ardından fidanlar toprakla buluşturuldu.