'OMÜ işçileri haklarını almakta kararlı'

TAKİP ET

Samsun OMÜ'de üniversite ve vakıf bünyesinde çalışan işçiler, talep ettikleri mali haklar için yine yürüyüş gerçekleştirdi. Tez-Koop-İş Sendikası Samsun Şube Sekreteri Buket Özden, "OMÜ'nün işçileri haklarını almakta kararlıdır "dedi.

Türkiye Ticaret, Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası'na (Tez-Koop-İş) üye Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve OMKAN işçileri, İşveren Sendikası TÜHİS’in teklif ettiği yüzde 5 oranındaki maaş zammı teklifini protesto amaçlı bir süredir sürdürdüğü eylemlerin  beşincisini gerçekleştirdi. 

KAMPÜS SLOGANLARLA İNLEDİ 

Eyleme mazeretinden dolayı katılamayan Tez-Koop-İş Sendikası Samsun Şube Başkanı Tarık Sayın’ı, vekaleten sendikanın idari sekreteri Buket Özden temsil etti. Yürüyüş eylemi için OMÜ Atatürk Kongre Merkezi önünde toplanan işçiler, buradan sloganlar ve pankartlar eşliğinde Rektörlük binasına doğru yürüyüşe geçti. 

İŞÇİLER ZAM TEKLİFİNE 'GÖZLERİNİ KAPATTI'

Yürüyüş boyunca sık sık üniversite yönetimi aleyhinde slogan atan işçilerin eylemine, yoldan geçen sivil araçlar korna çalarak destek verdi. Rektörlük önünde toplanan işçiler, başlarına taktıkları üzerinde 'yüzde 5 zam zulmü' yazılı bantlarla gözlerini kapatarak bir süre üniversite yönetimini protesto etti. Burada bir basın açıklaması yapan Tez-Koop-İş Sendikası Samsun Şubesi İdari Sekreteri Buket Özden, kazanılmış hakların geri alınmasında kararlı olduklarını belirterek, işveren sendikası TÜHİS’in son yaptığı basın açıklamasında OMÜ işçilerine yönelik yüzde 42 oranındaki zam iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade etti. 

'TÜHİS'İN TEKLİFİ 
SÜRECİ ENGELLEDİ'

Tez-Koop-İş Sendikası Samsun Şubesi İdari Sekreteri Buket Özden, "OMÜ ile sendikamız Tez-Koop-İş arasında yürütülmekte olan 01.07.2022-30.06.2024 yürürlük süreli Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri 23 Haziran 2022 tarihinde başlamıştır. TİS görüşmelerini, üniversite Rektörlüğü adına bağlı olduğu işveren sendikası Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) yürütmektedir. Aynı dönemde OMKAN ve bağlı işyerlerinde çalışan işçiler adına da OMKAN Yönetim Kurulu ile de TİS görüşmeleri yürütülmektedir. TİS görüşmelerinin üzerinden 3 aya yakın süre geçmesine rağmen hala anlaşma sağlanamaması nedeniyle OMÜ işçileri, taleplerini dile getirmek için haftalardır eylemlerini sürdürmektedir. Sendikamız, OMÜ Rektörlüğü ve bağlı işyerlerinde uzun yıllardır örgütlüdür ve Toplu İş Sözleşmesi imzalamaktadır. Bu dönem işveren sendikası TÜHİS’e üye olan üniversitede sendikamızın işverene iletmiş olduğu TİS teklifine karşı hiçbir ilerleme kaydedilmemiş, TÜHİS kendi teklifini dayatma yaparak toplu pazarlık sürecinin sağlıklı bir biçimde ilerlemesini engellemiştir "dedi. 

REKTÖRLÜĞÜN 
AÇIKLAMASINA CEVAP 
 
OMÜ Rektörlüğü'nün TİS eylemleri ile ilgili maaş artışının yüzde 5 olmadığı, yüzde 42,35'i geçtiğini belirten açıklamasına cevap veren Tez-Koop-İş Sendikası Samsun Şubesi İdari Sekreteri Buket Özden şöyle devam etti; "OMÜ Rektörlüğü tarafından TİS süreciyle ilgili yapılan açıklamayı şaşkınlıkla okuduk. Rektörlük tarafından yapılan açıklamada, 30 Haziran 2022 tarihinde yürürlüğü sona eren Toplu İş Sözleşmesinden doğan yüzde 37.35’lik zam oranı ile TÜHİS tarafından yani dönem sözleşmesinin ilk altı ayı için önerilen yüzde 5 zam oranı toplanarak yüzde 42.35 oranında zam yapıldığı iddia edilmiştir. Ancak belirtmek isteriz ki; Yüzde 37.35’lik zam oranı yani 01.01.2022-30.06.2022 döneminde oluşan TÜİK tarafından açıklanan 6 aylık enflasyon farkı, bir önceki dönem Toplu İş Sözleşmesinin son gün zammıdır. Her sözleşmenin ücret zamları, kendi dönemi içerisinde planlanmaktadır. Rektörlüğün de ifade ettiği gibi, 01.07.2022 tarihinden geçerli olmak üzere TÜHİS tarafından yeni dönem Toplu İş Sözleşmesinin birinci yıl birinci altı aylık dönemi için 31.12.2023 tarihine kadar olan süre için yüzde 5 ücret zammı teklif edilmiştir. Sendikamızın itirazı da bu zam oranıdır. Hayat pahalılığının giderek arttığı, enflasyon oranlarının rekor seviyelere ulaştığı, temel tüketim maddelerine ve hizmetlere her geçen gün yeni zamlar eklendiği, çalışanların giderek daha fazla yoksullaştığı bir dönemde işveren sendikasının yüzde 5 ücret zammı teklifi kabul edilebilir değildir. Sendikamızın talebi nettir. Kamu kurumlarında benzer hizmet gruplarında çalışan işçiler arasında ücrette ve sosyal haklarda eşitlik sağlanmalıdır. OMÜ işçilerinin ücretleri diğer kamu kurumlarında çalışmakta olan işçilerin ücretleriyle eşitlenmelidir. Diğer yandan OMÜ işçileri haftalardır Anayasa ve yasalarla güvence altına alınmış olan demokratik haklarını kullanarak taleplerini dile getirmektedir. Üniversitenin en önemli bileşeni olan işçilerin, üniversite içerisinde yaptıkları hak arama eylemleri, Rektörlüğün iddia ettiği gibi demokratik hak arayışının sınırlarını aşmamakta, aksine üniversitede iş barışının biran önce tesis edilmesi için OMÜ işçileri yoğun bir çaba sarf etmektedir."

 'SENDİKAMIZ HER ZAMAN UZLAŞMADAN YANADIR'

Tez-Koop-İş Sendikası Samsun Şubesi İdari Sekreteri Buket Özden her zaman uzlaşmadan yana olduklarını vurgulayarak, "Üniversite Vakfı OMKAN’da da benzer bir süreç yaşanmaktadır. OMKAN’da uzun yıllardır büyük bir özveriyle çalışan işçilere de OMKAN yönetimi tarafından sefalet zammı teklif edilmiştir. TİS görüşmelerinde önerilen zam oranları ne akla, ne de vicdana sığmaktadır. Tüm bunlara rağmen sendikamız uzlaşma zemininden vazgeçmemiş, biran önce sürecin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi, işçilerin hak ettikleri ücreti alabilmesi için gerekli bütün adımları atmıştır. Aynı zamanda TÜHİS tarafından mevcut sözleşmemizde işçiler lehinde yer alan hükümler dahi geriye götürülmek istenmiştir. Çalışma saatleri günde 8 saat, haftada 40 saattir. Cumartesi ve Pazar günleri hafta tatilidir. Yıllardır bu çalışma saatlerinin uygulandığı üniversitede çalışma saatlerinde ikilik yaratılmak istenmektedir. Aynı işyerinde aynı işi yapan işçilerin bir kısmı haftada 40 saat çalışırken, diğer işçiler haftada 6 gün, 45 saat çalıştırılmak istenmektedir. Bu eşitsizlik, çalışanlar arasında huzursuzluk yaratmaktadır. TİS hükümleri, yıllar süren mücadeleler sonunda kazanılmış haklardır. Sendikamız, kazanılmış haklardan hiçbir zaman taviz vermemiştir ve bundan sonra da vermeyecektir. Kamu işyerlerinde çalışan 700 binden fazla işçi için hükümet ile işçi sendikaları konfederasyonları arasında imzalanan, kamuda en düşük ücretleri ve ücrete bağlı hakları belirleyen 2021 Yılı Kamu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’nün uygulandığı kamu işyerlerinde, benzer işlerde çalışan işçilerin almakta oldukları ücretlerin çok altında ücret teklif edilmesi Anayasa’ya, eşitlik ve sosyal adalet ilkesine aykırıdır. İşçiler arasında mutlaka gelir dengesi sağlanarak ücrette ve sosyal haklarda eşitlik sağlanmalıdır. İşyerlerinde çalışma barışı yeniden tesis edilmelidir. Sendikamız sürecin başından beri uzlaşmacı ve çözüm odaklı bir tutum sergilemesine rağmen işveren sendikası TÜHİS ve üniversite yönetimi, işçiler nezdinde güven tesis edememiştir. İşçilerin alın teri ve emekle kazandığı hakları ve kazanımları geri götürmeye çalışan üniversite yönetimi ve TÜHİS, bu olumsuz tutumlarından biran önce vazgeçmelidir. Tez-Koop-İş Sendikası olarak bir kere daha ilan ediyoruz. Yıllardır gece gündüz büyük bir özveriyle çalışan işçiler, bu üniversitenin işçileridir. 19 Mayıs Üniversitesi ve OMKAN işçileri TİS görüşmelerinde harcadıkları emeğin, döktüğü alın terinin karşılığını almakta kararlıdır. Üniversite yönetimi işçilerin taleplerini karşılamazlarsa, işçiler sendikalı olmaktan aldıkları güçle Anayasal haklarını kullanmaktan çekinmeyeceklerdir "açıklamasında bulundu. 

Nazım AKPINAR