OMÜ'lü işçilerden davullu eylem 

TAKİP ET

OMÜ ve vakıf işçileri, kendilerine önerilen yüzde 5'lik zammı protesto etmek için kampüs içinde davullu eylem yaptı. 

Türkiye Ticaret, Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası'na (Tez-Koop-İş) üye Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve OMKAN işçileri, İşveren Sendikası TÜHİS’in teklif ettiği yüzde 5 oranındaki maaş zammı teklifini protesto amaçlı bir süredir sürdürdüğü eylemlerin altıncısını gerçekleştirdi. 

'ZAM ORANI KABUL EDİLEMEZ'

Tez-Koop-İş Sendikası Samsun Şubesi İdari Sekreteri Buket Özden, "Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerini, üniversite Rektörlüğü adına bağlı olduğu işveren sendikası Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) yürütmektedir. Her sözleşmenin ücret zamları, kendi dönemi içerisinde planlanmaktadır. Rektörlüğün de ifade ettiği gibi, 01.07.2022 tarihinden geçerli olmak üzere TÜHİS tarafından yeni dönem Toplu İş Sözleşmesinin birinci yıl birinci altı aylık dönemi için 31.12.2023 tarihine kadar olan süre için yüzde 5 ücret zammı teklif edilmiştir. Sendikamızın itirazı da bu zam oranıdır. Hayat pahalılığının giderek arttığı, enflasyon oranlarının rekor seviyelere ulaştığı, temel tüketim maddelerine ve hizmetlere her geçen gün yeni zamlar eklendiği, çalışanların giderek daha fazla yoksullaştığı bir dönemde işveren sendikasının yüzde 5 ücret zammı teklifi kabul edilebilir değildir "dedi. 

'UZLAŞIDAN YANAYIZ'

Özden şöyle devam etti; "Sendikamızın talebi nettir; Kamu kurumlarında benzer hizmet gruplarında çalışan işçiler arasında ücrette ve sosyal haklarda eşitlik sağlanmalıdır. OMÜ işçilerinin ücretleri diğer kamu kurumlarında çalışmakta olan işçilerin ücretleriyle eşitlenmelidir. Diğer yandan OMÜ işçileri haftalardır Anayasa ve yasalarla güvence altına alınmış olan demokratik haklarını kullanarak taleplerini dile getirmektedir. Üniversitenin en önemli bileşeni olan işçilerin, üniversite içerisinde yaptıkları hak arama eylemleri, Rektörlüğün iddia ettiği gibi demokratik hak arayışının sınırlarını aşmamakta, aksine üniversitede iş barışının biran önce tesis edilmesi için OMÜ işçileri yoğun bir çaba sarf etmektedir.TİS görüşmelerinde önerilen zam oranları ne akla, ne de vicdana sığmaktadır. Tüm bunlara rağmen sendikamız uzlaşma zemininden vazgeçmemiş, biran önce sürecin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi, işçilerin hak ettikleri ücreti alabilmesi için gerekli bütün adımları atmıştır "diye konuştu. 

İŞÇİLER TALEPLERİNİ GÜNDEME TAŞIDI 

İşçiler, eylemin ardından davul çalarak taleplerini gündeme taşıdı. Eylemin ardından işçiler sessizce dağıldı. Eyleme CHP İl Başkanı Fatih Türkel, CHP Atakum İlçe Başkanı Turgay Özçelik, sendika başkanları ve çok sayıda sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı. 

Nazım AKPINAR