OMÜ'lü işçilerin mücadelesi zaferle sonuçlandı

TAKİP ET

OMÜ ile Tez-Koop-İş Sendikası arasında grev kararına kadar giden TİS görüşmelerinde uzlaşma sağlandı. Sendika Başkanı Tarık Sayın, "40 saat mesai saati de dahil olmak üzere taleplerin yüzde 100'üne yakınında uzlaşmaya varıldı "dedi.

Türkiye Ticaret, Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar Sendikası (Tez-Koop-İş) ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) yönetiminin işveren sendikası olan TÜHİS arasında bir süredir devam eden, OMÜ işçilerinin özlük haklarında iyileştirilmeye gidilmesiyle ilgili Toplu İş Sözleşmesi(TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle Tez-Koop-İş Sendikası grev kararı almıştı. En son aşamada üniversite yönetiminden gelen uzlaşma teklifi üzerine masaya oturan Tez-Koop-İş Sendikası ve işveren sendikası TÜHİS arasında yapılan görüşmeler neticesinde anlaşma varıldı.


  
UZLAŞMA 
KAMUOYUNA DUYURULDU 

Gelişmeyle ilgili OMÜ Atatürk Kültür Merkezi önünde bir basın açıklaması düzenlendi. Programa, Tez-Koop-İş Sendikası Samsun Şubesi Başkanı Tarık Sayın, Türk-İş Samsun İl Temsilcisi Şaban Çılgın, Sendikanın Samsun Şubesi Genel Sekreteri Buket Özden, Sendika Avukatı Pınar Alaçamlı ve çok sayıda sendika üyesi katıldı.


 
SAYIN SÜRECİ ANLATTI 

Tez-Koop-İş Samsun Şube Başkanı Tarık Sayın, " 30 Haziran 2022 tarihinde başlayan yeni bir Toplu İş Sözleşmesi sürecimiz vardı. Bu süreçte masada işverenlerimizle uzlaşma sağlanamayınca eylem kararı almıştık. Şu ana kadar 7 eylem gerçekleştirdik. Gerçekleşen eylemler üzerine OMÜ Rektörlüğünden sendikamızın genel merkezine uzlaşmaya yönelik bir talep gelmişti. 20 gün süren görüşmelerden sonra uzlaşma sağlanamamıştı. 
Taleplerimiz karşılanmadığı için biz de işçi arkadaşlarımızla toplantılar düzenleyerek sürecin devamı yönünde karar aldık. Sürecin sonunda sandık oylamasına gidilerek yüzde 82’lik bir evet oyuyla grev kararı aldık. Grev kararı üzerine OMÜ Rektörümüz, Sendika Genel Başkanımızı arayarak uzlaşmaya yönelik bir teklif sundular. Yapılan teklif, Genel Başkanlık düzeyinde değerlendirilerek sürecin sağlıklı ilerleyebilmesi yönünde olumlu karşılanmıştır.24 Kasım 2022 tarihinde sendikamızdan temsilci arkadaşlarımızla birlikte Ankara’ya çağırıldık. Biz bu süreçte, TİS görüşmelerinin sağlıklı yürüyebilmesi için genel başkanımızla birlikte süreci genel merkezimizden yönettik. TÜHİS Temsilcileri de süreci farklı bir merkezden yönettiler. Görüşmeler işçi ve işveren sendikalarının genel sekreterleri arasında yapıldı. Yapılan görüşmeler işçilerin iradesi doğrultusunda sonuçlanmıştır "dedi. 

GENEL BAŞKAN VE
REKTÖR ÜNAL'A TEŞEKKÜR ETTİ 

Sayın şöyle devam etti; "Görüşmelerde özellikle OMÜ’de görev yapan güvenlik görevlisi arkadaşlarımızın mesai saatleriyle ilgili itirazlarımız oldu. İtiraz neticesinde TÜHİS Genel Sekreteri Adnan Çiçek sendikamızın Genel Sekreteri Hakan Bozkurt’u arayarak tekrar görüşme talebinde bulundu. Biz tekrar görüşmelerimize başladık. Masada ilettiğimiz taleplerimiz netti. Net bir duruş sergilediğimiz için de taleplerimizin yüzde yüzüne yakınının karşılanmasını sağlamış olduk. Bizim için önemli olan, işçi arkadaşlarımızın sendikamıza olan güvenleridir.Biz bu süreçte işçi arkadaşlarımızla birlik olup, birlikte hareket ettiğimizde zorlukların üstesinden gelebileceğimizi gördük. Sürece katkılarından dolayı Sendika Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu’na teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Sendikamızı büyüterek bugünlere getiren genel başkanımız Haydar Özdemiroğlu’nun, OMÜ işçilerinin zaferinde en büyük pay sahibi olduğunu belirtmek isterim. Bize bu süreçte en büyük desteği o verdi. Kendisine müteşekkiriz. Ayrıca sürece olumlu katkılarından dolayı OMÜ Rektörümüz Prof.Dr. Yavuz Ünal hocamıza da şükranlarımızı sunuyoruz. Rektörümüz  bu süreçte her zaman iyi niyetle hareket etti "ifadelerini kullandı. 

'İŞÇİLER ARASINDA 
EŞİTLİĞİ SAĞLADIK'

Şube Başkanı Sayın, zaferle çıktıkları TİS sürecini değerlendirdiği konuşmasının devamında işçilere uygulanan mesai saatlerindeki eşitsizliğe değinerek şunları söyledi;"İşçilerimiz mesai saatlerindeki eşitsizlik nedeniyle fay hattıyla ikiye bölündüler. Bir tarafta 40 saat çalışanlar, diğer tarafta 45 saat çalışanlar vardı. Yapılan görüşmelerle işçiler arasındaki mesai saati eşitsizliğini de gidermiş olduk. İşçilerimiz 1 Ocak tarihi itibariyle 40 saat mesai yapacaklar. Biz her zaman işçi arkadaşlarımızın iradesiyle hareket ettik. Tez-Koop-İş Sendikası, 130 bin üyesi olan, Türkiye’nin en büyük sendikasıdır. İşçi arkadaşlarımızı hiçbir zaman mağdur etmemiştir."

KAZANILAN HAKLAR      

Başkan Sayın, OMÜ işçilerine yönelik kazanlan hakları 9 madde olarak sıraladı; 

Çalışma saati, 40 saat olarak 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren uygulamaya konacak.

Risk alamayan 310 işçi 210 TL risk pirimi alacak.

Ocak Ayı itibariyle 1400 TL ek ödeme, 2023 yılının Mart ayında zamlı ödenecek.

İzinlerde 2’şer ve 1’er günlük artışlar sağlanacak.

Çalışılan yıl ile orantılı hizmet zammı 7 TL olacak. Fazla çalışmaya ilişkin yüzde 55 olan artış oranı yüzde 60’a çıkarılacak. 

55 TL net yemek yardımı yapılacak.

Bütün yan ödemelere ücret zammı ve enflasyon oranında artış eskiden yoktu. ilk 6 ay için 31 Aralık 2022 tarihi itibariyle enflasyon farkı uygulanacaktır.

8-1 Ocak 2023 tarihi itibariyle Kamu Çerçeve Protokolü uygulanacaktır.

40 saat çalışmayla haftada 5 saat mesai ayda 20 saat ve yılda 240 saat mesai kazanılmış olup bu da yılda 8160 TL, ayda ise 680 TL olarak işçi ücretlerine yansıtılacaktır."

Başkan Sayın’ın konuşmasının ardından Türk-İş Samsun İl Temsilcisi Şaban Çılgın, Genel Sekreter Buket Özden, Sendika Avukatı Pınar Alaçamlı ve sendika temsilcileri de kısa bir konuşma yaparak Başkan Sayın’ı ve işçileri tebrik etti.

Nazım AKPINAR