OMÜ ve OMKAN işçileri 'tabutlu eylem' yaptı

TAKİP ET

TEZ-KOOP-İŞ Sendikası'na bağlı OMÜ ve Üniversite Vakfı OMKAN işçileri, TİS görüşmelerinde teklif edilen yüzde 5 oranındaki ücret zammını protesto etmek için tabutlu eylem gerçekleştirdi.

Türkiye Ticaret, Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası'na (TEZ-KOOP-İŞ) üye 19 Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve OMKAN işçileri, üniversite yönetiminin yüzde 5 oranındaki ücret zammı teklifini protesto etmek için 4'ncü yürüyüş eylemini gerçekleştirdi.

Atatürk Kongre Merkezi önünde toplanan işçiler, sloganlar ve pankartlar eşliğinde OMÜ Rektörlük binasına doğru yürüyüşe geçti. Eylem için özel olarak hazırlanan temsili tabutla yürüyüş yapan işçiler, sık sık üniversite yönetimi aleyhine sloganlar attı. Eyleme CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel de katılarak destek verdi.

Rektörlük binası önünde açıklama yapan TEZ-KOOP-İŞ Sendikası Samsun Şube Başkanı Tarık Sayın şunları söyledi: "Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri üzerinden 2 ay geçmesine rağmen halen anlaşma sağlanamaması nedeniyle OMÜ işçileri taleplerini dile getirmek için eyleme başlamıştır.

TÜHİS'İN DAYATMASI KABUL EDİLEMEZ

Sendikamız OMÜ Rektörlüğü ve bağlı iş yerlerinde uzun yıllardır örgütlüdür ve TİS imzalamaktadır. Bu dönem işveren sendikası TÜHİS'e üye olan üniversitede sendikamızın işverene iletmiş olduğu Toplu İş Sözleşmesi teklifine karşı hiçbir ilerleme kaydedilememiş, TÜHİS kendi teklifini dayatma yaparak toplu pazarlık sürecinin sağlıklı yürütülmesini engellemiştir."

Başkan Tarık Sayın, "İşveren sendikası TÜHİS tarafından OMÜ işçilerine birinci yıl birinci altı ay dönemi için yüzde 5 ücret zammı teklif edilmiştir. Hayat pahalılığının giderek arttığı, enflasyon oranlarının rekor seviyelere ulaştığı, temel tüketim maddelerine ve hizmetlere her geçen gün yeni zamlar eklendiği, çalışanların giderek daha fazla yoksullaştığı bir dönemde işveren sendikasının teklifi kabul edilebilir değildir" dedi.

'SEFALET ZAMMI' TEKLİF EDİLDİ

"OMKAN'da da benzer bir süreç yaşanmaktadır" diyen Sendika Başkanı Sayın, "OMKAN'da işçilere 'sefalet zammı' teklif edilmiştir. TÜHİS tarafından mevcut sözleşmemizde işçi lehine yer alan hükümler dahi geriye götürülmek istenmiştir. Çalışma saatleri sözleşmemize göre günde 8 saat, haftada 40 saattir. Cumartesi ve pazar günleri hafta tatilidir. Aynı işyerinde aynı işi yapan işçilerin bir kısmı 40 saat çalışırken, diğer işçiler haftada 6 gün, 45 saat çalıştırılmaktadır. Eşitsizlik çalışanlar arasında huzursuzluk yaratıyor. Bu durum eşitlik ilkesine aykırıdır. Kazanılmış hakları sendika olarak feda edemeyiz" diye konuştu.

İŞÇİLERİN MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİDİR 

TEZ-KOOP-İŞ Başkanı Tarık Sayın, sözlerini şöyle tamamladı; "Ekonomik krizin bu denli derinden hissedildiği bu dönemde TİS sürecinin uzaması ekonomik sıkıntılarla da birleşince, çalışanlar arasında ciddi huzursuzluklara neden olmaktadır.  Daha fazla geciktirilmeden bir an önce işçilerin mağduriyetleri giderilmelidir. Üniversite işçilerine, diğer kamu kurumlarındaki işçi ücretlerinin altında ücret dayatmasından vazgeçilmelidir. OMÜ ve OMKAN işçileri, harcadığı emeğin, döktüğü alın terinin karşılığını almalıdır."

Feride SEZGİN