OMÜ Ziraat Fakültesi'nden: Kuraklığa Dayanıklı Domatesler Geliyor!

TAKİP ET

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi'ndeki akademisyenler, Crispr/Cas9 teknolojisi ve aşılama sistemi kullanarak domates bitkilerinde kuraklık stresine dayanıklılığı artıracak genotipler geliştiriyorlar.

Son yıllarda küresel ısınmanın etkileriyle birlikte tarım sektöründe de önemli değişimler yaşanıyor. Bu değişime karşı önlem almak amacıyla Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi'nde önemli bir adım atıldı.

Akademisyenler, domates bitkilerinde kullanılan yeni bir teknoloji olan Crispr/Cas9 ve aşılama sistemini bir araya getirerek, kuraklık stresine dayanıklı yeni domates genotipleri geliştirme çalışmalarına başladılar.

OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Musa Kavas liderliğinde yürütülen "Domates Bitkisinde Crispr/Cas9 Teknolojisi ve Aşılama Sistemi Kullanılarak Kuraklığa Toleransın ve Lateral Kök Sayısının Arttırılması" adlı projede, domates bitkilerinin kuraklık stresine karşı daha dirençli hale gelmesi hedefleniyor. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 1 milyon 650 bin TL bütçe ile desteklenen proje kapsamında, domates bitkisindeki belirli genlerin susturularak daha büyük köklere ve daha etkili su kullanımına sahip bitkilerin elde edilmesi planlanıyor.

Projeyi yöneten Doç. Dr. Musa Kavas, "Bu projemizde kuraklığa toleranslı domatesler geliştirmeye çalışıyoruz. Bunu gerçekleştirmek için Crispr/Cas9 teknolojisi kullanarak domates genomunda yer alan 4 tane geni susturmaya çalışacağız" dedi. Kavas, ayrıca domates bitkisindeki zararlılarla mücadele için de benzer teknolojilerin kullanıldığını belirtti. Özellikle Kök-ur nematodu ve domates güvesi gibi zararlılara karşı dirençli domates türlerinin geliştirilmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Balkaya ise projenin bir aşamasında aşılı domates fidesi üretimine de odaklanacaklarını belirtti. Organik ve geleneksel yöntemlerle aşılı domates fidelerinin üretilerek, projenin diğer aşamalarında kullanılacağını söyledi.

OMÜ Ziraat Fakültesi'nin bu yenilikçi çalışması, tarımsal üretimde verimliliği artırmak ve iklim değişikliği gibi zorluklarla mücadele etmek için umut vadeden bir adım olarak öne çıkıyor.

samsun OMÜ OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Musa Kavas Kuraklığa Dayanıklı Domatesler Geliyor domates tarım iklim değişikliği OMÜ Ziraat Fakültesi deney sağlık çevre doğa samsun haber gündem haber