OpenAI, Kendi Yapay Zeka Donanımını Üretmek İçin Adımlar Atıyor

TAKİP ET

Yapay zeka devi OpenAI, özel çözümler üretmek amacıyla Nvidia'nın donanım bağımlılığından kurtulmak için kendi yapay zeka işlemcilerini üretmeye hazırlanıyor.

Yapay zeka sektöründe öncü konumda bulunan OpenAI, kendi yapay zeka donanımını üretmek üzere adımlar atmaya hazırlanıyor. Şirket, Nvidia gibi bir başka donanım şirketinin hakimiyetinden kurtulmayı ve özel çözümler geliştirmeyi hedefliyor.

Tom’s Hardware tarafından paylaşılan habere göre, OpenAI şu anda kendi yapay zeka işlemcilerini üretmek için görüşmeler yapıyor. Bu işlemciler büyük olasılıkla Sinirsel İşlem Birimi (Neural Network Processing Unit = NPU) olacak.

NPU'lar, yapay zeka bilgisayarlarında görev yapan özel işlemcilerdir. Bir GPU'nun grafik işleme görevlerinden sorumlu olduğu gibi, bir NPU da özel olarak yapay zeka işlemleriyle ilgilenmek üzere tasarlanmıştır, bu da işlemciyi bilgi işleme görevlerinden kurtarır.

Eğer bu plan hayata geçerse, OpenAI muhtemelen Nvidia'nın donanımını bırakacak ve kendi üreteceği NPU'larla değiştirecek. Hatta bu tamamlandıktan sonra, donanımı kamu hizmetine sunmak isteyen şirketlere satış veya kiralama yapmaya da başlayabilir. Tüketici mağazalarında OpenAI markalı donanımları görmek pek mümkün olmasa da imkansız değil.

Nvidia, yapay zeka yarışında kendisini öne çıkararak ABD'de en değerli üçüncü şirket haline geldi. Ancak artık şirketler, Nvidia donanımına bağımlı olmaktan kaçınarak kendi çözümlerini üretmek istiyorlar. Ancak bu durum Nvidia için bir sorun teşkil etmiyor, çünkü şirket, mevcut sistemlerde bulunan GPU'ları kullanarak kendi yapay zeka çözümlerini sağlamaya devam ediyor.

Dolayısıyla, OpenAI'nin yapay zeka donanımı pazarına girişi, sektörde rekabeti artırırken, Nvidia'nın da mevcut konumunu korumasına yardımcı olacak gibi görünüyor.

OpenAI yapay zeka Nvidia NPU ABD teknoloji samsun samsunhaber gündem haber