Patates Kızartması ve Soğan Halkası: Demans Riskini Artırabilir!

TAKİP ET

Kızartılarak hazırlanan patates ve soğan halkalarının insan sağlığına ciddi zararları olduğu bilim insanları tarafından ortaya kondu. Yapılan araştırmalar, bu gıdaların demans riskini artırabilecek kimyasallara sahip olabileceğini gösterdi.

ABD'deki Chicago Üniversitesi'nde görevli bilim insanları tarafından yürütülen araştırmada, kızartılarak hazırlanan besinlerle beslenen laboratuvar farelerinin bilişsel güçlerinin azaldığı belirlendi. Yeniden kullanılan kızartma yağlarıyla yapılan yemeklerle beslenen farelerde iltihaplanma, damarlarda zarar ve bilişsel güçlerinde zayıflık tespit edildi.

Araştırmacılar, bu tür besinlerin tüketilmesinin beyin hasarını artırabileceğini ve demans riskini artırabileceğini vurguladılar. Özellikle çok yüksek sıcaklıklara getirilen yağların bazı metabolik rahatsızlıklarla bağlantılı olduğu belirtildi.

Restoranlarda sıklıkla tekrar tekrar kullanılan kızartma yağlarının bu zararlı etkileri artırabileceği konusunda uyarıda bulunuldu. Araştırmanın sonuçları, Amerikan Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Topluluğu'nun yıllık toplantısında yayınlandı. Bilim insanları, araştırmanın insanlar üzerinde de denenmesi üzerine çalıştıklarını belirtirken, fareler üzerinde elde edilen sonuçların endişe verici olduğunu ifade ettiler.

patates ve soğan halkalarının insan sağlığına ciddi zararları beyin hasarını artırabileceğini ve demans riskini artırabileceğini vurguladı kızartma yağlar sağlığa zararları ABD araştırma sağlık samsun haber gündem haber