Petrol ve Gaz Üreticileri, Yatırımlarını 4 Katına Çıkarmayı Planlıyor

TAKİP ET

Uluslararası sivil toplum kuruluşu Global Energy Monitor'ün (GEM) yayımladığı rapora göre, dünya genelindeki petrol ve gaz üreticileri, yeni sahalarında 2030'a kadar yatırımlarını 4 katına çıkarabilir. Bu durum, küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlama taahhüdü ile çelişiyor.

GEM'in "Daha Derin Sondaj" başlıklı raporuna göre, fosil yakıtlardan kaynaklanan emisyonlar nedeniyle küresel ısınmanın etkileri artarken, petrol ve gaz endüstrisi hala büyük yatırımlar yapıyor.

Rapora göre, en az 20 petrol ve gaz sahası için nihai yatırım kararı alındı. Bu sahalardan çıkarılması planlanan petrol ve gaz miktarı, 8 milyar varil eşdeğer petrol seviyesinde.

Geçen yıl, yaklaşık 7,7 milyar varil eşdeğer petrol içeren 19 yeni saha keşfedildi.

Dünya genelinde, 2030 sonuna kadar petrol ve gaz şirketleri 64 yeni sahanın geliştirilmesi için nihai onay vermeyi planlıyor. Bu, geçen yıl alınan kararların 4 katı bir artış anlamına geliyor.

Uluslararası Enerji Ajansı, 2021'de küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefini gerçekleştirmek için yeni petrol ve doğal gaz sahalarına ihtiyaç olmadığını belirtmişti.

Küresel Petrol ve Gaz Çıkarma Takibi Proje Yöneticisi Scott Zimmerman, petrol ve gaz üreticilerinin yeni sahaları keşfetme ve geliştirme konusunda ısrarcı olduklarını ancak bilimsel verilerin bu yönde bir adım atmanın mümkün olmadığını gösterdiğini ifade etti.

Zimmerman, yeni petrol ve gaz sahalarının açılmasının gezegenin sürdürülebilirlik kapasitesini aşacağını vurgulayarak, iklim değişikliğiyle mücadelede bilimin net olduğunu belirtti.

Petrol ve gaz endüstrisinin, iklim hedeflerine uyumlu bir şekilde hareket etmesi ve sürdürülebilir enerji dönüşümüne yönelik adımlar atması gerekiyor. Aksi halde, küresel ısınmanın etkileri daha da ağırlaşabilir ve çevresel felaketlere yol açabilir.

Petrol ve Gaz Üreticileri Yatırımlarını 4 Katına Çıkarmayı Planlıyor Uluslararası Enerji Ajansı petrol ve gaz sahası için nihai yatırım kararı ekonomi petrol samsun haber gündem haber