Piyasalarda Kritik Hafta: Faiz Kararları ve Beklentiler

TAKİP ET

Geçtiğimiz hafta altın fiyatlarında yaşanan rekor düşüş ve Borsa İstanbul'un 9 bin puan seviyesinin altına gerilemesi sonrasında, bu hafta altın, borsa ve döviz piyasalarında etkili olabilecek gelişmeler bekleniyor.

Altın fiyatları geçen hafta tarihi zirveden gerilemiş, BIST 100 endeksi ise 9 bin puan seviyesinin altına düşmüştü. Bu hafta, ABD Merkez Bankası (Fed) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararları piyasaların odak noktası olacak. Çarşamba akşamı Fed'in faiz kararı açıklanırken, Perşembe günü TCMB'nin faiz kararı bekleniyor.

Piyasaların Beklentileri Ne?

Ekonomistlerin politika faizindeki değişiklik beklentileri, medyan değer olarak faizin yüzde 45'te sabit bırakılması yönünde yoğunlaştı. Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 45 ile yüzde 47,50 arasında değişti. Yıl sonu politika faizi beklentisi ise medyan olarak yüzde 45 olarak belirlendi.

TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, politika faizi için cari ay sonuna yönelik beklenti yüzde 45, 3 ay sonrası için ise yüzde 46,85 oldu. 12 ay sonrası politika faizi beklentisi ise yüzde 36,62'den yüzde 36,96'ya yükseldi.

Mart ayı tüketici enflasyonu (TÜFE) artış beklentisi geçen ay yüzde 3,17 iken, bu anket döneminde yüzde 3,43'e çıktı. Cari yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 42,96 iken, yeni anket döneminde yüzde 44,19 olarak belirlendi. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi ise yüzde 37,78'den yüzde 36,70'e geriledi.

İlave Sıkılaştırma Adımları Yakından İzleniyor

TCMB'nin faiz kararının yanı sıra, sıkılaştırma adımları da piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. Banka, ilave sıkılaştırma adımları kapsamında, kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarından nakit çekim işlemlerinde faiz oranını yükseltirken, Türk Lirası mevduatın payını artırmaya yönelik yeni adımlar atmıştı.

Uluslararası bankalardan gelen açıklamalarda da faizde 500 baz puanlık bir artışın olabileceği tahminleri yürütülmüştü.

piyasalarda kritik hafta faiz borsa banka altın dolar euro ekonomi samsun samsunhaber gündem haber