Polisimiz 'Etiket' İnceledi

TAKİP ET

Samsun Valisi Zülkif Dağlı, "Pandemide fırsatçılık sorun haline geldi. Polislerimiz fiyat kontrolü yapmak durumunda kaldı. Bunlar hoş olmayan durumlardı" dedi

Samsun'da "Bilinçli Tüketici Bilinçli Nesiller Projesi Lansmanı" gerçekleşti. DevGross Market'in desteği ile yürütülen proje kapsamında okullarda tüketici haklarının, ürün alırken dikkat edilmesi gereken noktaların ve sorunlu ürünle ilgili izlenecek yollarla ilgili eğitimler verilirken, yıl boyunca sürecek projeden kent genelindeki tüm öğrencilerin yararlanması hedefleniyor.

Lansmanda tüketici hakları gibi önemli konular konuşuldu. Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Avni Dilber, reklamların insanları ihtiyaçları olamayan ürünlere yönlendirdiğini ifade ederek önemli bilgiler verdi. 

REKLAMLARA DİKKAT ÇEKTİ
Reklamların insanlar üzerindeki olumsuz etkilerinden bahseden Avni Dilber, "Ne kadar hak aranırsa, o kadar haksızlık azalacaktır. Tüketici hakkını korurken israf etmeden iktisatlı bir şekilde davranmasıdır tüketici hakkının korunması. Ürün çeşitliliği çok arttı. Buna bağlı olarak da rekabette arttı. Reklamlar çok yoğun bir şekilde halkımızın belki de ihtiyacı olmayan birçok üründe ikna edilmek suretiyle satın almasına yönlendirdi. Bunun adı da tam olarak ‘israf’ olarak ortaya çıktı. Biz bilinçli vatandaşlar olarak bunun böyle olmaması gerektiğini, ihtiyacımızdan fazlasını almamamız gerektiğini öğrenmemiz gerekiyor. İsraf etmenin bizim dinimizde ya da hiçbir dinde yeri yoktur" ifadelerini kullandı. 

FIRSATÇILIK SORUN HALİNE GELDİ
Özellikle salgının yoğun hissedildiği günlerde fahiş fiyat artışlarını kontrol etmek için tüm kolluk kuvvetleri ve diğer kurumlardaki personeller ile denetim gerçekleştirmek zorunda kaldıklarının altını çizen Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı ise, "Tüketicinin korunması ve israf önlemi konusu olmazsa olmazlarımız. Pandemi döneminde nelerle uğraştığımızı biliyorsunuz. Emniyet, ticaret müdürlüğü, zabıtalar, kişilerin haksız fiyat artışları gibi durumlarla uğraşmak zorunda kaldık. Tüketicinin bilinçsizliği bu durumu daha da fazla arttırmış oldu. Maalesef fırsatçılık ayrı bir sorun haline geldi. Polislerimiz fiyat kontrolü yapmak durumunda kaldı. Başka kurumlardan personel takviyesi yapmak suretiyle bu denetimleri yaptırmak durumunda kaldık. Bunlar hiç de hoş olmayan durumlardı. Vatandaşların bilinçlenmesiyle bu gibi durumlar daha az yapılabilecek ve bu tip konulara yeltenmeye çalışanlar daha az fırsat bulabilecekler. Tüketici bilincinin çocuklarımıza 5-6 yaşlarında dimağına yerleşmesini çok önemsiyoruz" diye konuştu.

İHA-AA