Preply açıkladı: İngilizce konuşurken en çok yabancılardan utanıyoruz!

TAKİP ET

Konuşma kaygısı nasıl yenilir?

Türkiye’de İngilizce eğitimi, okul öncesi dönemden üniversite düzeyine kadar her aşamada verilmektedir. Bununla birlikte, birçok kişi İngilizceyi özgüvenli bir şekilde konuşamamaktan şikayetçi olmaktadır. Bu doğrultuda yapılan araştırmalar; en büyük problemin kaygı ve utanma duygusu olduğunu ortaya koymaktadır. Online İngilizce konuşma platformu Preply’nin desteğiyle yapılan araştırma, Türkiye’de 150’nin üstünde lise öğrencisiyle gerçekleştirildi. Araştırmada aynı zamanda, bu ingilizce konuşurken yaşanan kaygı ve utanma duygusu nasıl yenilir sorusunun da yanıtları vardı.

Utanma ve kaygı en büyük sorun

Yabancı dil konuşmada, teorik bilgi pratikle birleştiğinde önemli sonuç vermektedir. Yapılan çalışmalar, İngilizce pratik yapmanın teorik arka planı güçlü olmasa bile, konuşma özgüvenini arttırdığını göstermiştir. Preply’in yapmış olduğu araştırma bunu doğrular niteliktedir. Anadolu lisesi ve imam hatip lisesi öğrencilerinden oluşan 150’yi aşkın gruba yöneltilen sorularla, İngilizce konuşmanın önündeki engeller incelendi. Genel olarak öğrencilerin büyük kısmı, konuşma esnasındaki utanma ve kaygı yaşadıklarını belirtti. Araştırmanın ilgi çekici diğer bir sonucu da, bireylerin en çok kimin yanında yabancı dilde konuşurken utanma duygusunu yaşadığı oldu. Listenin başında, yüzde 70 ile yabancılar yer alıyor. Onu ise karşı cins ve bilgi, rol otoriteleri izlemektedir. Ayrıca bireylerin yüzde 70’inin topluluk içinde İngilizce konuşurken utandığını ve hata yapma kaygısı yaşadıklarını belirtmesi de ingilizce öğrenirken bu korkuya yönelik pratiklerin önemini ortaya çıkarmıştır.

Konuşma kaygısını online İngilizce derslerle yenmek mümkün

İngilizce konuşurken rahatlık hissetmek için en etkili yöntemlerden biri sürekli olarak İngilizce konuşma pratiği yapmaktır. Dilinizi günlük hayatta, iş yerinde veya sosyal ortamlarda aktif bir şekilde kullanarak, kendinizi ifade etme becerilerinizi geliştirebilirsiniz. Pratik yapmak, sadece kelime dağarcığınızı genişletmekle kalmaz, aynı zamanda cümle kurma ve akıcı bir şekilde iletişim kurma yeteneğinizi de artırır. Bu süreçte, kendinizi rahat hissetmenizi sağlayacak bir ortam oluşturmak da önemlidir. Kendinizi hata yapmaktan korkmadan, güvende hissedeceğiniz bir ortamda İngilizce konuşmaya teşvik etmek önemlidir. Araştırmayı hazırlayan Preply analistlerine göre İngilizce konuşma sırasında rahat olmanızı sağlayacak alıştırma yapmanıza yardımcı olacak yolları şu şekilde;

İngilizce Konuşma WhatsApp Gruplarına Katılın: İngilizce mesajlaşıp, konuşabileceğiniz ya da sesli mesajlar iletebileceğiniz bir grup kurabilirsiniz.

İngilizce Şarkılar Söyleyin: Dinlemekten zevk aldığınız İngilizce şarkılara eşlik edin. Şarkı söylemek İngilizce konuşmayı daha doğal öğrenmenizi sağlar.

Okumalarınızı Yüksek Sesle Yapın: İngilizcenizi geliştirmek için aldığınız dergi, kitap ya da gazeteleri sesli okuyun. Bir şeyler okumak yabancı dil öğrenmenin en harika yollarından biridir. Ancak bu okumayı yüksek bir sesle yaparsanız İngilizce konuşmaya daha hızlı alışacaksınız.

Sesli Kitap Dinleyin: Okumak kadar dinlemek de önemlidir. Sesli kitap dinleyerek dinleme becerinizi de geliştirebilirsiniz.
Anadile Olan Bağımlılığınızı Azaltmaya Çalışın: Sürekli yabancı dil konuşma konusunda kendinizi zorlayın. Sadece İngilizce konuşma zorunluluğunuz olduğu gerçeğini kendinize kabul ettirebilirseniz bu dili konuşmaya çalışmanın öz güveninizi ne kadar yükselttiğini göreceksiniz.

İngilizceyi Doğal Bir Şekilde Öğrenmeye Çalışın: Ana Dili İngilizce olan kişilerle bir araya gelmeye çalışın. İngilizceyi kitaptan öğrenmeye çalışmak yerine gerçek hayatta İngilizce konuşarak insanlarla iletişim kurarak öğrenmeye çabalayın.

İngilizcenin Sadece Bir Dil Olduğuna İnanın: İngilizcenin iletişim için gerekli bir dil olduğunu unutmayın. Kendinizi anlatma konusunun sizi strese sokmasına izin vermeyin. Hata yapsanız da endişelenmeyin. Hatalarınızı kabullenerek bunlardan ders çıkarın.