Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan Çarpıcı İstanbul Eleştirisi: "İstanbul'un Kalbini Yok Ettiniz!"

TAKİP ET

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Eyüpsultan'da gençlerle buluştuğu söyleşide İstanbul'un yaşadığı değişime dikkat çekerek, "İstanbul'un kalbini yok etmek için ne olduğu belirsiz bir kriminal bölge yaratıldı" dedi. Ortaylı'nın İstanbul ve şehircilik üzerine önemli tespitleri haberimizde!

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Eyüpsultan Belediyesi'nin düzenlediği ramazan etkinlikleri kapsamında Zal Mahmut Paşa Külliyesi'nde gençlerle bir araya geldi. Gençlerin sorularını yanıtlayan Ortaylı, İstanbul'un geçmişten günümüze yaşadığı dönüşümü sert bir şekilde eleştirdi.

Ortaylı, İstanbul'un son yıllardaki değişimine vurgu yaparak, "İstanbul çok kalabalıklaştı. Bu kalabalıkta Eyüpsultan kalmaz. Rami kalmaz. 18. yüzyılın muhteşem bir kışlası olan yapılar yok edildi. Ne olduğu belirsiz bir kriminal bölge yaratmak için İstanbul'un kalbini yok ettiniz" ifadelerini kullandı. Şehrin geçmişteki tarihi yapılarının yok edilmesinin ve kentsel dönüşüm projelerinin cehaletin ürünü olduğunu savundu.

Ayrıca, şehircilik konusunda da önemli görüşlerini paylaşan Ortaylı, "Saçma sapan oteller yerine, şehre anlam katan fonksiyonlara sahip kültür merkezleri olmalı. İstanbul'un doğru dürüst konser salonları, operası ve tiyatroları olmalı. Şehir planlaması yapılırken demiryolu gibi önemli unsurlar da göz önünde bulundurulmalı" şeklinde konuştu.

Ortaylı ayrıca, gençlere okuma alışkanlığı kazanmaları konusunda tavsiyelerde bulunurken, Türkçe'nin doğru kullanımının da önemine dikkat çekti. Profesör, İstanbul'un tarihî ve kültürel mirasına sahip çıkılması gerektiğini vurgulayarak, kent yaşamında bilinçli ve estetik bir yaklaşımın önemine işaret etti.

Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın çarpıcı tespitleriyle İstanbul'un geçmişten günümüze yaşadığı dönüşüm ve şehir planlaması konularındaki eleştirileri, kent yaşamının önemli tartışma başlıklarından biri olmaya devam ediyor.

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı Eyüpsultanda gençlerle buluştu istanbul istanbul eleştirisi samsun samsunhaber gündem kültür haber