Prof. Dr. Metin Eker: "Türkiye'de Kent Kavramına Uygun Bir Şehir Göremiyorum"

TAKİP ET

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden Prof. Dr. Metin Eker, Türkiye'nin kentlerinin kavramsal olarak bir "şehir" olmadığını savunarak, estetik ve sanatın şehirlerin kent kimliğini kazanmasına yardımcı olabileceğini belirtti.

Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Turizmde Estetik' konulu panelde konuşan Prof. Dr. Metin Eker, "Ülkemizde şehirlerde estetik kavramı yeni yeni gündeme alınıyor. Türkiye’de kent var mı diye sorsak aslında şu anda Türkiye’de kent kavramına uygun bir şehir göremiyorum. 'Megakent' dediğimiz İstanbul’a aynı zamanda ‘megaköy’ de diyoruz. Paris, Londra ve New York böyle değil." ifadelerini kullandı.

Eker, kentin ve şehrin farkını vurgulayarak, şehrin daha dağınık ve yatay bir yapıya sahip olduğunu, kentin ise dinamik ve dikey bir kavram olduğunu belirtti. Türkiye'deki şehirlerde görsel kirliliğin arttığına dikkat çeken Eker, insanların bu durumdan ruhsal olarak da olumsuz etkilendiğini ifade etti.

Günlük hayatta sürekli olarak görsel ve bilgi bombardımanına maruz kaldığımızı söyleyen Eker, bu durumun insan zihnini ve algısını olumsuz etkilediğini belirtti. Ancak sanatın ve estetiğin kentlerdeki bu olumsuzluğu dönüştürebileceğini, insanların kent mekanlarında estetik ve sanat ile daha olumlu bir deneyim yaşayabileceğini sözlerine ekledi.

Panelde ayrıca Doç. Dr. Çağlayan Yağmur ve Doç. Dr. Mutlu Kaya da kendi alanlarıyla ilgili konuları ele aldılar. Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz ve vatandaşların da katıldığı etkinlikte, kentlerin estetik açıdan nasıl geliştirilebileceği ve turizm potansiyeli üzerindeki etkisi tartışıldı.