Profesör Yüksel Ardalı: "Beklemediğimiz İklim Değişiklikleri ile Karşı Karşıyayız"

TAKİP ET

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Ardalı, Türkiye'deki mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların, beklenmeyen iklim değişikliklerine işaret ettiğini belirterek, "Kar yağışının az olması bize gelecek için iyi sinyaller vermiyor. Beklemediğimiz bir iklimle karşı karşıyayız" dedi.

Prof. Dr. Ardalı, günümüzde iklim değişikliği ile birlikte pek çok etkinin yaşandığını ve 1800'lü yıllardan itibaren endüstriyel devrimle birlikte sera gazı salınımının arttığını ifade etti. Bu durumun ilk olarak küresel ısınma olarak görüldüğünü belirten Ardalı, sonrasında ise iklim krizine dönüştüğünü söyledi.

Kar yağışındaki azalmanın, toprakta kalış süresinin azalması ve kuraklıkla bağlantılı olduğunu dile getiren Ardalı, bu durumun tarım, su rezervleri ve ekosistemler için ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı. Karın, güneşi yansıtarak atmosferin ısınmasını önlediğini ifade eden Ardalı, kar miktarındaki azalmanın dünya genelinde birçok olumsuz etkiyi beraberinde getirdiğini söyledi.

Ardalı, Türkiye'de kar miktarının azalmasının, su rezervuarı kaynaklarına da olumsuz etkiler yaptığını belirterek, "Karadeniz’de çok sık yağmur yağıyor' diyebilirsiniz ama o suyu tutmak önemlidir. Kar bunun için iyi bir rezervuardı. Bir bilim insanı yaptığı çalışmada şunu söylüyor: ‘Kar toprağı kaplayınca güneşin bir kısmını geri yansıtıyor. Eğer bu alanlar karla kaplanmazsa bu alanlar güneşi emecek, dünya daha da ısınacak.’ Karın olmaması sadece su rezervuarı olarak değil, aynı zamanda bitkilerin, ağaçların, birbiri ile ilişkili bu çeşitliliği olan sistemin bozulmasıyla birlikte zarar görmesi gibi bizim ilk anda göremediğimiz pek çok etkisinde bahsediliyor" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Yüksel Ardalı, önlemlerin alınmaması durumunda gelecek yıllarda kar miktarındaki azalmanın daha da artacağını ve bu durumun gıda kıtlığı, su kıtlığı, çeşitli hastalıklar, biyoçeşitliliğin azalması gibi sorunlara neden olabileceği uyarısında bulundu. Ayrıca, küresel sıcaklık artışının Paris Antlaşması hedeflerinin üzerinde seyrettiğine de dikkat çekti.

"Yağmur Karadeniz İçin Tehlike Arz Ediyor"

Prof. Dr. Ardalı, kar yağışının azalması durumunda yağmurun su sorunlarını tetikleyebileceğini belirterek, "Yağmur da Karadeniz için bir tehlike arz ediyor. Altyapının yetersiz olması veya iklim değişikliği ile birlikte 1 günde yağacak yağmurun 10 dakikada yağması gibi problemlerle karşı karşıya kalmamız söz konusudur" dedi.

İklim değişikliğiyle mücadelede acil önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yüksel Ardalı, doğanın, toprağın, okyanusların ve atmosferin 40-50 yıllık bir tolerans sınırı olduğunu ifade etti. Bu süre zarfında alınacak önlemlerin, doğal dengenin korunması açısından hayati önem taşıdığını belirtti.

karadeniz samsun iklim değişikliği küresel ısınma