Psikoteknik Nedir?

TAKİP ET

Psikoteknik, bireylerin duygusal ve düşünsel süreçlerini ölçen algısal bir test türüdür. Eğer ki bireyin algısal motor becerileri gelişmiş ise testten kolaylık ile geçebilir. Eğer ki muhakeme etme becerisinde sıkıntılar varsa bu sıkıntılarının azalması gerekiyor. Genellikle testten geçen kişiler gerekli muhakeme becerilerine sahiptir. Psikoteknik zihinsel yeteneksel becerilere odaklanır. Trafikte olan kişilerin koordinasyon yetenekleri üst seviyelerde olmalıdır. Karşıdan veya yandan geçen bir aracın yaklaşma veya uzaklaşma payı göz kararı ile ölçülebilmelidir. Eğer ki kişi beyin alanında profrontal korteks alanında sorunlar yaşıyorsa aracı hünerli bir düzende kullanamayabilir. Riskli kişiler, mutlaka kontrolden geçerek hem kendisinin hem de diğer insanların canlarını koruma altına almalıdır. İncirli psikoteknik testleri dikkatli yapıyor.

Psikoteknik Belgesi ve Uygulanan Test Envanterleri

Psikoteknik belgelerinin kendisine ait olan envanter çeşitleri vardır. Her insanın kişilik yapısı ve zihinsel algısı birbirlerinden çok farklıdır. Şekil algılama ve görsel süreklilik yeteneği için bilgisayar üzerinden bir takım videolar izletilir. Sürücü adaylarının testleri yaparken konsantre olmaları gerekiyor. Yeterli dikkat ve motivasyon ile çözülen testler, daha sağlıklı sonuçlar ortaya çıkarabilir. Diğer türlü kişiler, tekrar tekrar testlere girmek durumunda kalabilirler.  Dikkat testi, tepkisel hızlar, alan içerisinde geniş görüş mesafesi önemlidir. Psikoteknik testler hem özel hem resmi kurumlarda uygulanabilir. Belgenin alınacağı yerler yasal kurallara uygun bir şekilde çalışır. Bu nedenle iyi bir araştırma yapılabilir.

Psikoteknik Belgesi Kimler Tarafından Verilir?

Psikoteknik belgesi almak, kişinin trafikte ilerlerken yasal kurallara uygun olarak gittiğinin bir kanıtıdır.  Psikolog ve psikiyatrist ekip halinde bireyleri seans odasına alır. Sırası ile 60 dakikalık bir süre zarfında gerekli olan test ve incelemeler yapılır. Ardından bilgisayar cihazına aktif olarak bir takım görüntüler yansıtılır. Kişinin görüntüleri görme ve yorumlama becerileri not edilir. Psikiyatri tarafından bireyin öfke ve kontrol durumuna yönelik incelemeler yapılır. Test sürecinde süreyi doğru kullanmak, cihaz tarafından gösterilen görüntüleri anlamak, sorulara tahammül edebilmek kişilik yapılanması hakkında genel bilgi verici oluyor. Test sonucundan sonra uzman bir psikiyatristten randevu alınarak kontrol yapılır.

Psikoteknik Belgesi İşlevi

Trafikte her yaş grubundan ve her cinsiyetten kişi bulunuyor. Her birinin geçirmiş oldukları biyolojik ve ruhsal hastalıklar olabilir. Kişi psikoloji alanından doğduktan sonra yetişkinlik sürecine kadar bir takım travmalara maruz kalabilir. Psikoteknik raporu sayesinde kişinin ruhsal anlamda ne kadar sağlıklı olduğu ve araç kullanmaya olan uygunluğu tespit ediliyor. Psikoteknik belgesi psikomotor yetenek ve becerileri kontrol ediyor.

Çevresel görsel görüşü olan bir birey aracı uzun yol şoförlüğü yaparken daha temkinli kullanabilir. Nüfus cüzdanı ve psikiyatrik test sonucu ile psikoteknik raporu için başvuru yapılabilir. Ayrıca genel sağlık muayene sonucu psikolog ile paylaşılmalıdır. Çünkü biyolojik anlamda kendisini iyi hisseden bir insan aracı kullanabilir. Kalp krizi riski olan bir birey, uzun yol şoförlüğü yapamaz. Bu durumda hem kendisi hem de diğer insanlar  riskte kalabilir. İncirli psikoteknik merkezi raporun alınması için testler uygulayabilir.