Rahatlama ve Odaklanma: İnsan Beyninde GABA ve Glutamat

TAKİP ET

Zaman geçtikçe, yaşamımızı, ruh halimizi ve refahımızı etkileyen beyin kimyasallarının önemini öğrenmeye başlıyoruz. Bununla birlikte, beyin kimyasallarını dengeleme ve optimize etme konusundaki temel bilgileri bilmek, içeride çok büyük bir güzelliktir.

Bu yazımızda GABA ve Glutamat dengesinin beyin sağlığı için önemine değineceğiz.

GABA ve Glutamat'ı dengelemek beynimiz için neden önemlidir? Beynin en bol bulunan serbest amino asidi, diğer birçok metabolik yol için bir kesişme noktası olan glutamattır.

Artan veriler, anormal glutamat sinyallemesinin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun patogenezine katkıda bulunabileceğini göstermektedir.

Glutamatı Glutaminle Karıştırmayın! Glutamat Toksik Etki Yaratabilir

Glutamin, vücutta protein yapmak için bir yapı taşıdır. Glutamakttan farklıdır. Diğer amino asitleri ve glikozu yapmak için de gereklidir. Glutamin takviyeleri, özellikle vücudun daha fazla glutamin kullandığı stres zamanlarında, bağırsak fonksiyonuna, bağışıklık fonksiyonuna ve diğer süreçlere yardımcı olabilir.

Fazla Glutamattan Kurtulmak için NAC:

NAC'nin en önemli işlerinden biri, vücudunuzun glutatyon depolarını yenilemesine yardımcı olmaktır. Vücudunuzun en güçlü antioksidanlarından biri olan glutatyon, hücreye zarar veren serbest radikallerden kurtulmaya yardımcı olur.

Oksidatif stresi azaltmak, kalp hastalığı, diyabet ve kısırlık gibi kronik durumlar geliştirme riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.

Karaciğer ve Böbreklerin Detoksifikasyonu

NAC, böbreklerinizin ve karaciğerinizin detoksifikasyonunda rol oynar. İlaçların ve ağır metallere maruz kalma gibi çevresel faktörlerin bu organları etkileyebilecek olası yan etkilerini önlemeye yardımcı olabilir.

Asetaminofen doz aşımı durumlarında, doktorlar genellikle karaciğer ve böbreklerdeki hasarı azaltmak için intravenöz NAC verirler.

Geliştirilmiş Bağışıklık Sağlığı

NAC ve bağışıklık sistemi hakkında çok fazla çalışma yok, ancak mevcut araştırmalar, glutatyonun bağışıklık fonksiyonunuzu iyileştirmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Çalışmaların çoğu NAC ve insan immün yetmezlik virüsü (HIV) olan kişilere odaklanmaktadır.

Peki Glutatyon ne işe yarar?

Karaciğeri ve Böbrekleri Koruyarak Detoks Eder.

Glutatyon vücudumuzda detoks sürecinde büyük önem taşır. Özellikle ilaç kullanımı ile birlikte çevresel toksinlerin verdiği toksinlerin vücuttan atılmasında görev alır.

Bir çok doktor "aşırı doz ağrı kesicilerin" verdiği karaciğer ve böbrek toksisite azaltılması için NAC reçete eder. Bunun yanından karaciğerle ilgili diğer sorunlarda da kullanılır.

Bağımlılık konularında yardımcı olabilir.

Yabancı gıda takviyeleri sitelerinde "NAC 600" adı altında 600mg'lık NAC takviyesi satılmaktadır. İş bağımlılık olduğunda NAC kullanımı bilim dünyasının yeni ilgisini çekmiştir.

Beynimizdeki kimyasal süreçlerin düzgün çalışması gerekir. Beynimizde çok önemli bir nörotransmitter vardır: "Glutamat"

Glutamatı, "glutaminle" ve "glutatyonla" karıştırmayın.

Belirli oranlarda glutamat beynin düzgün çalışması için elzemdir. Aşırı şekilde glutamat birikimi glutatyon miktarında azalmaya sebebiyet verip, beyin hasarına sebep olabilir. NAC bunun önlenmesinde etkilidir.

Aşırı şekilde beyinde glutamat birikirse ne olur?

Bipolar bozukluk

Obsesif düşünceler

Bağımlılık

Korkutucu geliyor olabilir ama aşırı glutamat birikimini

azaltmalıyız. Bunun için NAC ( asetilsistein) yararlı olabilir.

Ayrıca NAC bilişsel fonksiyonları da destekler.

Beyin güçledirici özelliği

Glutamat aynı zamanda "öğrenme", "odaklanma" ve "hafıza" üzerinde önemli etkilere sahiptir.

Parkinson hastalığı beyinde "dopamin" hormonunda büyük sıkıntılar yaratır. Ayrıca dopamin "ödül" sisteminde büyük önem taşır ve "dopamin eksikliği" sonucunda moralsizlik, yorgunluk, depresyon gibi hisler hissedebiliriz. NAC, beyni koruyarak "dopamin reseptörünün" doğru çalışmasını sağlar

Bipolar hastaları NAC kullanımından fayda sağlayabilir.

Yukarıda bahsettiğimiz mekanizmadan dolayı. Bunun yanında şizofrenin verdiği negatif etkileri minimize etmeye yardımcı olabilir.

NAC, vücuttaki glutatyon seviyelerini yenilemeye yardımcı olur. Ayrıca glutamatın düzenlenmesine yardımcı olur. Bu işlevler beyin sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir ve Alzheimer ve Parkinson hastalıkları gibi rahatsızlıkları olan insanlara fayda sağlayabilir.

Kulağa iddialı geldiğine eminim. Bu araştırmalarda kullanılan NAC miktarı, eczanelerdeki "NAC 600" mg gibi oranlarda değil, çok daha yüksek oranlarda. Bunun yanında bu araştırmalar büyük bir titizlikle yapılıyor AMA zihinsel hastalıkların tedavisinde tek başına etki edebileceğini düşünmek doğru olmaz.

Solunum sistemi sorunlarında yardımcı olur.

Solunum sistemi, kandaki karbondioksit (CO2) gazının oksijen dahi gazı (O2) ile yer değiştirmesini sağlayan sistemdir.

Akciğerlerde biriken "mukus" tabakası solunum zorluklarına sebebiyet verebilir. Özellikle sigara içenler veya çevresinde kronik hava kirliliğine maruz kalanlar bu durumdan daha fazla etkilenir.

Akciğerlerde biriken mukus tabakasının giderilmesi büyük oranda vücuttaki "glutatyon" oranıyla orantılıdır. NAC, bronşlarda biriken toksinlerin temizlenmesinde ve glutatyon seviyesinin arttırılmasında destek olur.

Kalp Hastalığı Riskinin Azaltılması Test tüpü çalışmaları, NAC ve yeşil çayı birleştirmenin , kalp hastalığı için bir risk faktörü olan oksitlenmiş LDL-kolesterolün neden olduğu hasarı azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

NAC ayrıca kan akışınızı iyileştirebilen ve kalp krizi riskinizi azaltabilen nitrik oksit üretimini artırmaya yardımcı olur.

Doğurganlıkta İyileşme NAC

Hem erkeklerde hem de kadınlarda doğurganlığı artırmaya yardımcı olabilir.

Bir çalışma, hem NAC hem de selenyum ile takviye eden erkeklerin semen kalitesinde bir artış yaşadığını buldu. NAC, PCOS'lu kadınlarda doğurganlığı artırmaya da yardımcı olabilir.

Kaynak: https://www.ifdiyeti.com