Ramazan ayında kuru meyvelere yoğun ilgi

TAKİP ET

Ramazan ayında vatandaşlar, susuzluğu gidermek için komposto yapmak için çekirdeksiz üzüm kurusu, kayısı, incir ve erik gibi kuru meyvelere ilgi gösteriyor. Meyve kuruları satışlarında artış yaşanırken, hurma da popüler bir tercih. Komposto yapımında çekirdeksiz kuru üzüm öne çıkıyor.

Ramazan, "rahmet, marifet ve cehennemden azat" ayı olarak kabul edilirken, vatandaşlar bu özel ayda beslenmelerine daha fazla dikkat ediyor. Susuzluğu doğal ürünlerden elde ettikleri kompostolarla gidermeyi tercih eden vatandaşlar, özellikle çekirdeksiz üzüm kurusu, kayısı, incir ve erik kurularına büyük ilgi gösteriyor.

Samsun'da yıllardır esnaflık yapan Recai Doğanay, Ramazan ayıyla birlikte meyve kurularına olan ilginin arttığını ifade etti.

Recai Doğanay, "Komposto için en çok çekirdeksiz kuru üzüm tercih ediliyor" diyerek şunları belirtti: "Ramazan ayında en çok tüketilen ürünler arasında komposto için kullanılan meyve kuruları bulunuyor. Kayısı, erik, üzüm, incir ve dut kurusu gibi ürünler oldukça popüler. Ayrıca hurma satışları da Ramazan boyunca oldukça artıyor. Fiyatlar biraz yüksek olmasına rağmen insanlar bu meyveleri alarak nefslerini dizginliyorlar. Vatandaşlar özellikle komposto için çekirdeksiz kuru üzüm ve kayısı kurusunu tercih ediyorlar. Uzmanlar, bu kompostoların susuzluğu gidermede ve vücut hararetini azaltmada etkili olduğunu belirtiyorlar. Ayrıca asit içermemesi nedeniyle bağırsak ve mide sağlığına da iyi geldiği biliniyor. Kabızlık ve hazımsızlık çekenler de bu meyve kurularını tercih ederek komposto yapıyorlar. Bunun yanı sıra kızılcık, elma ve erik kurusuna da talep var."

Recai Doğanay, komposto yapımını da tarif ederek şunları ekledi: "Bir komposto yapmak için yarım kilo kuru üzümden 5 litre komposto elde edilir. Üzümü soğuk suda beklettikten sonra, tencereye alıp üzerine su ekliyoruz ve kaynatıyoruz. Ardından yoğunluğu suya geçene kadar bekletip soğumaya bırakıyoruz. Komposto yapacaklar genellikle çekirdeksiz kuru üzümü tercih ediyorlar."

Kuru meyvelerin fiyatları ise şu şekilde:

Kompostoluk kuru üzüm: kilosu 135-200 TL arasında,

Erik kurusu: 200-350 TL arasında değişiyor,

Kayısı kurusu: kalitesine göre 200-300 TL arasında değişiklik gösteriyor.

Hurma fiyatları ise 100 TL ile 800 TL arasında değişiklik gösteriyor, en çok tercih edilenler ise 300 TL civarında olanlar.

ekonomi kuru meyve ramazan yemek yiyecek