Ramazan Koli Fiyatları Yüzde 63 Arttı: Vatandaşlar Zamlı Raflarla Karşılaşıyor

TAKİP ET

Ramazan ayına yaklaşırken, geleneksel olarak evlerde ve yardımlarda kullanılan ramazan paketleri bu yıl ciddi fiyat artışları ile raflarda yerini aldı.

Yüksek gıda enflasyonu etkisi altında, market kolilerine yüzde 16.3 ile yüzde 63 arasında değişen oranlarda zam yapıldı.

Yüzde 69.71'lik Gıda Enflasyonu ile Karşılanan Ramazan Hazırlıkları

2024 yılına yüzde 69.71'lik bir gıda enflasyonu ile giren Türkiye'de, temel gıda maddelerini içeren ramazan paketleri farklı içerikler ve fiyat segmentleriyle tüketicilerle buluştu. Paketlerdeki ürünler arasında pirinç, bulgur, ayçiçek yağı, şeker, makarna, salça gibi temel gıda malzemeleri yer alıyor.

Fiyatlar Geçen Yıla Göre Belirgin Artış Gösterdi

Geçen yıl 229 TL'den başlayan ve içeriğinde 11 farklı ürün bulunan ramazan paketleri, bu yıl yüzde 21.77'lik bir artışla 279.95 TL'ye çıktı. Benzer şekilde, diğer marketlerde de 229.90 TL'den satılan paket yüzde 30'luk artışla 299.90 TL'ye yükseldi. Geniş içerikli paketlerde de fiyat artışları dikkat çekiyor; 429.90 TL'den satılan koli yüzde 16.3'lük artışla 499 TL'ye çıktı.

Hediye Kartlarına Talep Artıyor

Sadece ramazan paketleri değil, kurumsal şirketlerin tercih ettiği ve vatandaşların da yardım olarak aldığı hediye kartlarına olan talep de artış gösterdi. Market çeklerinin market dışı harcamaları kapsamasıyla birlikte, ramazan yardımlarında hediye kartlarına olan talep son iki yılda yüzde 500 arttı.

Edenred Türkiye'nin İnsan Kaynakları Direktörü İpek Baylav, marketten giyim ve ayakkabıya kadar geniş bir yelpazede ihtiyaçları karşılayabilen hediye kartlarının ön plana çıktığını belirtti. Gıda enflasyonundaki bu artışın, ramazan hazırlıklarını zorlaştırdığı ve vatandaşları ekonomik olarak zor durumda bıraktığı gözlemleniyor.

Ramazan kolisi Zam Yiyecek ve içecek Vatandaş Koli fiyatları