ROKETSAN, Yerli Mikro Uydu Fırlatma Sistemi İle Milli Uydu Hedefliyor

TAKİP ET

ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, Türkiye'nin uzaya bağımsız erişimini sağlamak için yerli mikro uydu fırlatma sistemi üzerinde çalıştıklarını belirterek, amacın 100 kilogramlık milli bir uyduyu yörüngeye yerleştirmek olduğunu ifade etti.

ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, "Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı"nda yaptığı açıklamada, Türkiye'nin uzaya bağımsız erişimini sağlamak amacıyla çalışmalara devam ettiklerini ve yerli mikro uydu fırlatma sistemi geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti. İkinci, "Amacımız mikro uydu fırlatma sistemi ile 100 kilogramlık kendi yaptığımız bir uyduyu yörüngeye yerleştirmek. Ülkemizin uzay yarışında var olduğunu göstermesi, uzaydaki ekonomik potansiyeli değere çevirecek teknolojilerin geliştirilmesi bizim için çok kritik." dedi.

ROKETSAN olarak Türkiye'nin savunma sanayisindeki başarılarına ek olarak uzay alanında da rekabet edecek teknolojiler geliştirmeye odaklandıklarını belirten İkinci, "Ülkemizin uzay yarışında var olması, uzaydaki ekonomik potansiyeli değere çevirecek teknolojilerin geliştirilmesi bizim için çok kritik." ifadelerini kullandı. Şirketin hedefleri arasında kendi yapacakları mikro uyduyu başarıyla yörüngeye yerleştirmek bulunuyor.

Murat İkinci, Türkiye'nin savunma sanayisi alanında elde ettiği başarıları uluslararası alanda da sürdürmeye çalıştıklarını dile getirdi. Şirketin büyük bir ihracat hamlesi başlattığını ve Orta Doğu, Uzak Doğu, Avrupa ve Amerika kıtası dahil geniş bir ihracat ağına sahip olduklarını ifade etti. İkinci, "2023 yılında 30'dan fazla ülkeye 300 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdik. Bu rakamı 500 milyon doların üzerine taşımayı düşünüyoruz. ROKETSAN'ın ihracattan elde ettiği cironun yarısını Ar-Ge ve üretim faaliyetlerine aktarıyoruz. Ülkenin en büyük Ar-Ge kuruluşlarından bir tanesiyiz." şeklinde konuştu.

ROKETSAN'ın geliştirdiği TAYFUN füzesinin seri üretiminin devam ettiğini belirten İkinci, NATO üyesi ülkelerin taleplerini karşılamak için çabaladıklarını ve şirketin savunma sanayisi alanında uluslararası alanda da etkisini artırmaya yönelik çalışmalar yürüttüğünü sözlerine ekledi.