Sağlık Alanında Yapılan Yasa Değişiklikleri Neler Getiriyor?

TAKİP ET

Sağlık sektöründe bir dizi düzenlemeyi içeren yeni yasa değişiklikleriyle, araştırmalarda usul ve etik kurulların denetimi artarken, sağlık turizmi, ilaç ruhsatlandırması, ebelik yetkileri gibi birçok alanda önemli değişikliklere gidildi. İşte 15 maddede öne çıkan yeni düzenlemeler...

İdari Para Cezaları: Türk Ceza Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla, akademik amaçlı bilimsel çalışmalar dışında Sağlık Bakanlığınca belirlenen kurallara aykırı faaliyetlerde bulunanlar hakkında 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

    Araştırmacı Sınırlamaları: Sağlık Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslara uymayan veya gönüllülerin güvenliğini tehlikeye atan araştırmacılar, 6 aydan 2 yıla kadar araştırmalara katılmaktan men edilecek.

    Etik Kurulların Yetkileri: Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilen etik kurulların, belirlenen çalışma usul ve esaslarına üç kez aykırı hareket etmesi durumunda kuruluş onayları iptal edilecek.

    Etik Kurul Üyeleri Yaptırımları: Sağlık Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslara aykırı davranan etik kurul üyeleri, bir yıl süreyle etik kurullarda görev alamayacak.

    Sağlık Turizmi Denetimi: Sağlık turizmi yapan kuruluşların faaliyetleri Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenecek.

    Ruhsatsız Sağlık Hizmeti Yasağı: Ruhsatsız veya yetkisiz sağlık hizmeti veren veya verdirenler hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası uygulanacak.

    Ağız ve Diş Sağlığı Muayenehaneleri: İkinci bir diş hekiminin ağız ve diş sağlığı muayenehanelerinde çalışabilmesi sağlanacak.

    Ebelik Yetkileri: Ebelik mesleğinin görev tanımı güncellenerek, ebelerin yetkileri artırılacak.

    Yan Dal Uzmanlıkları: Tıpta Uzmanlık Kurulunun görüşü doğrultusunda sosyal pediatri ve çocuk sağlığı yan dalı ihdas edilecek.

    İlaç Ruhsatlandırma Düzenlemeleri: İlaçların ruhsatlandırılması ve denetim süreçlerinde düzenlemeler yapılacak.

    Klinik Araştırmalar: İlaç ve tıbbi cihazlarla ilgili klinik araştırmalar hakkında yeni düzenlemeler getirilecek.

    Yan Dal Uzmanlarına Ek Ödemeler: Yan dal uzmanlarının ek ödemelerinde iyileştirmeler yapılacak.

    Bilimsel Araştırmalara Destek: Sağlık kurumlarından alınan bilimsel görüş, proje ve araştırmalara verilen ödemeler %65'ten %85'e çıkarılacak ve yükseköğretim kurumlarıyla uyum sağlanacak.

    Sağlık Bilimleri Üniversitesi Yetkileri: Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı hastanelerine yapılan atamalara ilişkin yetkiler belirlenecek.

    Sözleşmeli Personel İlişkileri: 4924 sayılı Kanun'a tabi atanabilecek sözleşmeli personel sayısı artırılacak ve sözleşmeli personelin disiplin işlemleri, ek ödeme ve fesih durumları belirli kriterlere bağlanacak. 

TBMM Toplantı sağlık sağlıkçı atama kurul