Sağlıkçılara şiddet artıyor 

TAKİP ET

Son yıllarda Türkiye'de sağlıkçılara yönelik şiddet artıyor. STK'lar ise sağlıkta şiddetin durdurulması için etkin tedbirlerin hayata geçirilmesini talep ediyor. 

İstanbul, Yalova, Şanlıurfa, Niğde, Denizli’de en az beş hekim ve sağlık çalışanı yılın ilk ayında fiziksel saldırıya uğrarken 17 Ocak’ta hamile bir hemşire Gülhan D. İstanbul Başakşehir’de dört kişi tarafından darp edildi. 20 Ocak’ta İstanbul Kartal’da hemşire Ömür Erez, çalıştığı aile sağlığı merkezinde tabancayla vurularak öldürüldü. Sivil toplum kuruluş temsilcileri ve meslek mensupları, etkin tedbir taleplerini gündeme taşıdı. 

SEYİRCİ KALINMASI 
KABUL EDİLEMEZ 

Samsun Tabip Odası Başkanı Uzm.Dr. Funda Furtun, "Yaşatmak için gittiğimiz iş yerlerimizden cenazelerin çıkmasına seyirci kalınması kabul edilemez.
Şiddet neden her yerde ve neden yaşamın her anında? Bunun tek kelimelik cevabı şudur. Çünkü adalet yoktur. Şiddet sadece fiziki olarak değil, düşünsel ve duygusal olarak da mevcut. Adaletin olmadığı, liyakatli yönetimin olmadığı bir yerde cebir hakim olur. Cebir, özgürlüğü kısıtlar. Hukukun üstünlüğünü değil, üstünlerin hukuku iktidar olur. İşte bu cebirdir. Ve cebir, şiddeti doğurur kaçınılmaz olarak.Yılmayacağız, vazgeçmeyeceğiz.Artık yeter! Hükümeti sağlık alanındaki şiddete yönelik etkin yasal düzenleme ve İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması için bir kez daha uyarıyoruz "dedi. 

ÇAKMAK: ETKİN YASA YÜRÜRLÜĞE KONULMALI 

Hürriyetçi Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Çakmak, "Artık bu haberlerin arkasından üzülme, kınama, mesajları duymak istemiyoruz. Bir an önce harekete geçilmeli etkili ve caydırıcı cezalar yürürlüğe koyulmalıdır. Aynı zamanda bilim insanlarımızın biraraya gelerek kadına ve sağlık çalışanlarına uygulanan bu şiddetlerin önüne geçilmesi için sosyal sorumluluk projelerinin hayata geçirilmesi yönünde çalışmalara acil başlaması gerekmektedir "diye konuştu. 

SES: SALDIRILAR CEZASIZ KALIYOR 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası(SES) Samsun Şube Başkanı Aysel Ocak, " Sağlık emekçisine yönelik şiddet cezasız kaldıkça bir hak arama eylemine dönüşüyor! Sağlık emekçileri ne kadar değersiz görüldüklerini, beyaz kod verdiklerinde bile hiçbir şey olmadığını gördükçe tükeniyor! Bu ülke sağlıkta şiddeti cezalandırmıyor, hatta ellerini ovuşturarak izliyor, bu sayede oyları artar mı onun hesabını yapıyor! ‘Sağlıkta Şiddet Yasası‘ göstermeliktir, sağlık emekçilerinin tepkilerini sönümlendirmek içindir, üstelik etkin biçimde de uygulanmamakta, saldırganlar karakolun ön kapısından girip arka kapısından çıkmaktadır "diye konuştu. 

CANIMIZA TAK ETTİ 
ARTIK YETER 

Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, "Sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonunu bozan, sağlık hizmetlerinin veriminin düşmesine neden olan ve halk sağlığı açısından da çeşitli olumsuzlukların ortaya çıkmasına neden olan, her türlü şiddet olaylarının önlenmesi ve sağlık çalışanlarının can güvenliğinin sağlanması açısından Sağlık Bakanlığı gerekli her türlü önlemin alınması için çalışma başlatmalıdır. Sağlık çalışanlarının can güvenliği kalmadı. Bilinmelidir ki bu şiddet olayları canımıza tak etti! Artık yeter!” dedi. Zekeriya FIRAT