Salıpazarı Barajı TBMM'de

TAKİP ET

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, yapımı yılan hikayesine dönen Salıpazarı Barajı'nı TBMM'ye taşıdı.

Samsun'un aşırı yağışlarda risk bölgesi olarak gösterilen Ayvacık, Çarşamba, Terme ve Salıpazarı ilçelerini sel felaketlerinden koruyacak olan Salıpazarı Barajı'nın yapılmasına 2017 yılında karar verilmişti. Aradan geçen yıllara rağmen projede bir arpa boyu yol alınamazken, meydana gelen sel felaketlerinde can kayıpları ve milyonlarca liralık maddi hasar meydana geldi. 

BARAJ NE ZAMAN BİTECEK BİLİNMİYOR 

DSİ 7. Bölge Müdürlüğü'nün ihale ettiği 201 milyon 590 bin TL bütçeli baraj inşaatının yüzde 5’inin  tamamlandığı açıklanmıştı. Bu zamana kadar gönderilen komik ödeneklerle gündeme gelen barajın 2022 yılı ve sonrası için derivasyon ve batardo imalatları tamamlanıp ve gövde dolgularına başlanması hedeflendiği geçtiğimiz yıl açıklanırken, geçen sürede projeye Büyükşehir Belediyesi'de dahil oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün sel uyarılarını yaptığı şu günlerde yılan hikayesine dönen baraj inşaatı yeniden akıllara geldi. İYİ Parti Samsun Milletvekili Yaşar, konuyu TBMM'ye taşıdı. 

BARAJ UYARISI 

Ülkemizde son dönemlerde yaşanan sel felaketlerinden Samsun’un da nasibini aldığını da belirten Yaşar,  bunun önüne geçmek için 2017 yılında Terme Çayı üzerinde bir baraj kurulması planlandığını, ancak temeli atılan barajda bir arpa boyu yol alınamadığını söyledi. Yaşar, Samsunluların büyük bir felaket yaşamaması için barajın biran evvel tamamlanması gerektiği konusunda hükümeti uyardı.

'Her tarlaya ayrı abonelik olmaz'

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, YEDAŞ'ın çiftçilerden her tarla için ayrı abonelik istemesine tepki göstererek, "Cezaların yazılmaya başladığını duyuyoruz. Bu işlem için çıkarılan maliyeti üreticiler karşılayamaz "dedi. 

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar’ın Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) 
Başkanlığına sunduğu 'Tarımsal sulama yapılan tarım arazilerinde, her tarlaya ayrı bir elektrik sayacı ve abonelik uygulamasının tarımsal üretimdeki olumsuz etkileri' hakkındaki önerge, AK Parti ve MHP'nin oyları ile reddedildi.

Samsun’un tarımsal üretim bakımından önemine vurgu yapan İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Samsun’un hemen hemen her ilçesinde tarım yapıldığını, Türkiye’nin sebze üretiminin yüzde 20’lik kısmının bile Samsun’dan karşılandığını belirtti. Yaşar, Samsun’da yapılan tarımsal üretime ilişkin konuşmasında, “Samsun’da toprakların yüzde 38,46’sında, toplamda 374,094 hektar alanda üretim yapılmaktadır. Samsun’un topraklarının yüzde 29,5’lik bölümü yaklaşık 217,391 hektarlık alan sulanabilir alanlardan oluşmaktadır “dedi.

YEDAŞ'A YÜKLENDİ 

YEDAŞ’ın aldığı son karar gereğince tarımsal sulama yapılan arazilerde her tarla için ayrı bir elektrik sayacı bağlanmasının ve abonelik yapılmasının zorunlu hale geldiğini ifade eden Yaşar, bu uygulama ile üreticiler için yıllık elektrik faturası ödemesi yerine aylık elektrik fatura sistemine kapı aralandığını söyledi. Her tarla için ayrı ayrı abonelik yaptırmayanlara cezaların kesilmeye başladığını öne süren Yaşar, bu uygulamanın devam etmesi durumunda Samsunluların ya tarlalarını sulamaktan vazgeçeceklerini, ya da üretimi bırakacaklarını söyledi. 

MALİYETLER KORKUNÇ 

Yaşar şunları kaydetti; "Her tarla için ayrı elektrik sayacı ve abonelik hizmeti yalnızca bir tarla için 400 metre kablo kullanıldığında sadece 25 bin TL kablo ücreti, 10 adet direk için 13 bin 500 direk ücreti ödenmektedir. Bunun yanında üretici, 5 bin TL abonelik ücretine, 670 TL DSİ kuyu aplikasyon ücretine katlanmak zorunda kalacaktır. Bir tarla için üreticinin ve çiftçilerin cebinden toplamda 44 bin 170 TL para çıkmış olacaktır. Bir tarla için bile bunu uygulamak mümkün değildir. Tarımsal üretim maliyetleri iyice artmış ve üreticinin ve tüketicinin belini bükmeye başlamıştır.Benzine 1 yılda yüzde 224, motorine yüzde 238 oranında zam yapılmıştır. Gübre yüzde 600, ilaç yüzde 233, tohum yüzde 110 artmıştır. YEDAŞ bu uygulamadan ve üreticilere ceza kesmekten vazgeçmelidir.” 

Zekeriya FIRAT