Samsun Büyükşehir Belediyesi Borçlanıyor 5.8 Milyon Avro + 100 + 100 + 60 + 25 Milyon Tl

TAKİP ET

3 milyar liraya yakın borcu bulunan Büyükşehir Belediyesi, 5,8 milyon Avro ve 4 ayrı işlem için toplamda 285 milyon lira kredi teklifini belediye meclisinde Cumhur İttifakı üyelerinin desteği ile kabul etti. 

3 milyar liraya yakın borcu bulunan Samsun Büyükşehir Belediyesi, 10 elektrikli otobüs ve hızlı şarj sistemi için 5.8 milyon Avro, kamulaştırma için 100 milyon lira, Güneş Enerji Santrali için 100 milyon lira, yol yapım malzemeleri için 60 milyon lira ve Kitap Kafe için 25 milyon lirayı İller Bankası'ndan ve bankalardan kredi almak için teklifleri belediye meclisine getirdi. 

Kredi teklifleri, AK Parti ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı üyelerince kabul edilirken, CHP ve İYİ Parti'nin oluşturduğu Millet İttifakı üyeleri ret ve çekimser oyu verdi. 

KREDİ TEKLİFLERİ TARTIŞMASI 

Kredi teklifleri, AK Parti ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı üyelerince kabul edilirken, CHP ve İYİ Parti'nin oluşturduğu Millet İttifakı üyeleri ret ve çekimser oyu verdi. Büyükşehir, kredi teklifleri için tüm gelirlerini, gayrimenkullerini ve paylarını ipotek olarak gösterdi. Oy çokluğu ile kabul edilen kredi teklifleri, belediye meclis görüşmelerinde de tartışma yarattı. 

BORÇ KAR TOPU GİBİ BÜYÜYOR 

CHP Grup Başkanvekili Atilla Tekcan, "Belediyenin borç yüküne kredi tekliflerininde eklenmesini doğru görmedik. Bir otobüs 10 milyon liraya mal olmakta. 10 milyona 15 otobüs alabiliyorken, 1 otobüse bu kadar para vermenin toplu taşımanın amacına uygun olmadığını ifade etmek istiyorum. Çok pahalı bir yatırım. Kesinlikle çevreci bir yatırımdır ama, 10 adet otobüs için, 100 milyon lira gibi bir borç yükü altına girilmesini gerekli görmüyoruz. Ayrıca kamulaştırmaların nerelere yapılacağını bilmiyoruz. 2019'un ilk meclis toplantısında Büyükşehir Belediyesi'nin 1 miyar 650 milyon TL borç stoğu vardı. Bu yıl bu rakam 2 milyar 100 milyon liraya çıktı. 600 milyon lira borç arttı. Borç stoğu büyüyor. Kar topu gibi. Öz gelirlerimiz ise düşüyor. Yalı Kafe için ayrı kredi teklifi getirildi. Bizim orası dava ettiğimiz bir konuydu. Dava sonucuna kadar beklenmesini istiyoruz. 2 yıldır boş arazi şeklinde bekliyor orası. Yıkımın acelesi yoktu "ifadelerini kullandı. 

Tekcan, açıklamasında Ayvacık Erbaa arasındaki bağlantı yolununda tamamlanmasını istedi. 

SP'Lİ KAYA'DAN KUR UYARISI 

Daha sonra konuşan Saadet Partisi(SP) Meclis Üyesi Hüseyin Kaya ise, Büyükşehir Belediyesi'nin halen tramvay için alınan Avro kredi borçlarını ödediğine dikkati çekti. Kaya, "Getirilen sistem verimli olabilir ama, halen tramvayların Avro borçları ödenmeye devam ediliyor. Biz buna dikkat çekmek istiyoruz. Kur artışları borç yükünü dahada artıracaktır "açıklamasını yaptı. 

BAŞKAN DEMİR SİSTEMİ SAVUNDU 

Eleştirilere cevap veren Büyükşehir Belediye Başkanı Demir ise "Tramvay için konuşursak, bir vagon 2 milyon Avro, 30 milyon lira yapıyor. Şuanda normal fosil yakıtlı otobüsler 2 milyon lira civarında. Alacağımız elektrikli otobüsler lityum pilli, şarj süresi çok kısa 15 dakika. Pilin kullanım ömrü 15 yıl. Fosil yakıta göre işletme maliyeti 7/1. 163 otobüsümüz var, bu sistemi değiştireceğiz. Bakanlık kaynaklarından yararlanma girişimimizde var. Bizim bu kadar borcumuz varken, borçlanma yapmak, kabiliyetimiz var demektir. Burası önemli. Bankalar ödeme kabiliyetine bakar ve borçlandırır. Biz göreve geldiğimizde borcu artırmadık düşürdük" açıklamasını yaptı.  

Başkan Demir'den ilginç telesiyej çıkışı 

İYİ Partili Meclis Üyesi Alper Aydemir, Ladik Akdağ Kayak Merkezi'nde tadilat bekleyen telesiyej konusunu mecliste gündeme taşıdı. Aydemir, "Kapalı telesiyej yapılmasını öneriyoruz.İlgi o zaman artar "dedi. Başkan Demir'de ilginç bir çıkış yaparak, "Ah birde maliyetini bilsen "ifadesini kullandı. 

Parkomat açıklaması 

Parkomat’ın kaldırılıp, kaldırılmayacağı sorusuna da cevap veren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Demir, değerlendirmelerde bulundu. 

Demir, şunları söyledi:“Parkomat sistemine artık ‘yol üzeri parklanma’ diyebiliriz. Bununla ilgili çalışıyoruz. Böyle bir sistemi kaldırsak şu anda o parklanmaların yapıldığı yerlerde büyük bir şikayet geleceği anlaşılıyor. Vatandaşlar park ederken belirli bir ücret ödüyor ama bunu kaldırdığımızda parklanma yasağı koymadığımızda oralarda çok kontrolsüz ortamlar oluşabilir. Ya park yapmayı tümden yasaklayacaksınız ya da parklanma varsa buna bir ücretlendirme gerekiyor. Çiftlikte esnaflarla konuştuk. Dükkan sahipleri buralarda park yapıyorlar. Biz buraları ticaretin gelişmesi ve dışarıdan gelen insanların parklanma yapması için planlamıştık. Bunun üzerine çalışıyoruz ve önerilere açığız. Ücretlendirme ile ilgili konu da çalışmalarımızın içerisinde.”

​​​​​​​Haber: Zekeriya FIRAT