Samsun Büyükşehir Belediyesi'nde batık bütçeye 1,3 milyar yük

TAKİP ET

3 milyar lira borcu bulunan Samsun Büyükşehir Belediyesi, 1,3 milyarlık ek bütçe teklifini belediye meclisinde kabul etti. Teklife CHP'li Üyeler, "Borç sarmalına 1,3 milyarlık yük" diyerek tepki gösterdi.

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Ağustos ayı meclis toplantısı, Başkan Mustafa Demir'in yönetiminde gerçekleştirildi. Toplantıda 3 milyarlık borcu bulunan Büyükşehir Belediyesi'ne 1,3 milyarlık ek bütçe verilmesini öngören teklif görüşüldü. Teklife CHP Meclis Üyesi Hasan İpek'ten mecliste, CHP'li Atilla Tekcan'dan ise yazılı açıklama ile tepki geldi. 

'BORÇ SARMALI DAHADA ARTACAK'

Mecliste konuşan CHP Meclis Üyesi Hasan İpek, ek bütçenin borç sarmalını dahada katlayacağını söyledi. İpek, "Samsun Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'nin en borçlu belediyeleri arasında yer alıyor. Durum böyle iken 1,3 milyarlık ek bütçe getiriliyor. Belediyenin borcu ek bütçe ile dahada artacaktır. Hiçbir sorun çözülmeyecek "dedi. 

BELEDİYELER CAN ÇEKİŞİYOR 

CHP Grup Başkanvekili Atilla Tekcan'da konu ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Büyükşehir Belediyesi'nin 2022 Mali Yılı bütçesinin gelir için 1 milyar 453 milyon, gider 1 milyar 936 milyon, borçlanma ise 482 milyon lira olarak teklif edildiğini hatırlatan Tekcan, 
Türkiye’ nin en borçlusu durumunda olan Büyükşehir Belediyesi'nin bütçe açığı ve borçlanma limitlerinin çok olduğundan onay vermediklerini anımsattı. 2022 yılına ek olarak teklif edilen 1 milyar 295 milyon liralık bütçe teklifinin tamamının devlet gelirlerinden karşılanmasının hedeflendiğine işaret eden Tekcan, "2022 yılına geldiğimiz de gördüğümüz durum şudur. Merkezi İdare Türkiye ekonomisinde güven ortamı sağlayamadığı için piyasa şartlarında oluşan hiper enflasyon vatandaşı derinden vurduğu gibi mahalli idareleri de vurmuştur. Belediyeler bütçe ödeneklerini 2022 yılının yarısında bitirmiş, can çekişir duruma gelmiştir "dedi. 

BORÇ YÜKÜ DAHA DA ARTACAK 

Tekcan, "İktidar belediyeleri İller Bankası'ndan rahatça borçlanma yapabilmekte, muhalefet belediyelerin ise talepleri geri çevrilmektedir. İller Bankası'ndan kredi alan belediyelerin borcu katlanmakta, yaptıkları harcamalar, vizyoner olmayan projelerin bedelleri sonraki dönemlere devrilmektedir, yani gelecekten avans alıp hoyratça harcamaktadırlar. Durum Samsun Büyükşehir Belediyesi içinde böyledir. SASKİ, SAMULAŞ, SBB dahil toplam borç stoğu 4 milyar lirayı bulan Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin hepsi davalık olan projelerine ek bütçe aktarma şansımız yoktur. Acil kodu ile kendi partililerine verilen ihaleler, kamu menfaati ve vizyoner olmayan, imar hukukunu, şehir planlama ilkelerini hiçe sayan, yeşili katleden projelerine hiç destek vermedik, vermeyeceğiz. Yapılacak ek bütçe ile Atakum Türkiş Tesisleri yerine yapılacak kütüphane ve eklentisi işyerleri yıl içinde ihaleye çıkacaktır. Kütüphane projesine destek verdik lakin daha sonra kütüphane arsasının İnönü Bulvarı ile Alparslan Bulvarı'na olan cephelerine işyerleri yapımı gündeme geldi. Şiddetle karşı çıktık. Kendi yaptıkları doğruları bile doğru yaptık hemen düzeltelim diye yanlışa çeviriyorlar. İşin içine hemen rant giriyor. İmar katliamı giriyor. Ben yaptım oldu anlayışı ile kamu kaynakları hoyratça harcanıp şehri beton yığınına dönüştürüyorlar. Emek Park, Yalı Kafe, İlçe Terminali, Alo 153 binası, Kurupelit Marina ve kıyıya yapılacak otel projeleri gibi davalarına birebir müdahil olduğumuz projeleri kabul etmemiz imkansızdır. Yapımına onay vermediğimiz projelerin finansmanına da onay vermeyeceğiz. Borçlarımızın büyük bir kısmı döviz borçlarıdır. 2021 yılında yalnızca kur farkından 542 milyon borç stoğumuz arttı.  Önce bütçe disiplini sağlayalım sonra ortak akıl ile kentimize yaraşır projeleri hayata geçirelim. 2022 yılı ilk 6 ay için yayınlanması gereken mali durum ve beklentiler raporu teknik aksaklıklar nedeniyle yayınlanmadı, yayınlanmış olsaydı 2022 yılı bütçesinin ilk 7 ay için yüzde 70'nin harcanmış olduğu görülecekti. Yüzde 70'i harcanan bütçede ortada bir yatırım olmadığı gibi açılmış onlarca dava var. Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin tek yatırımı hakkında açılan iptal davaları olmuştur. Yapılacak olan işlerde parti grubu olarak beklentimiz şudur; Yatırımların önceliklerini beraber belirlememiz lazımdır. Bizim ulaşım ile ilgili büyük sorunlarımız var. Trafik birinci önceliğimiz olmalıdır. Mevcut yollarımız trafiği artık kaldıramaz hale geldi. Yeni bulvar yolları, ana arterler açmamız lazım. TEKNOFEST gelecek diye şu anda yapılan ulaşım iyileştirme çalışmaları kesinlikle çözüm olmamıştır. Bir nebze rahatlık verecektir, lakin Samsun kent içi trafiği birkaç ay sonra araç parkının artması ile eskiden çok kötü bir hale dönüşecektir "dedi. 
 
Konuşmaların ardından 1,3 milyarlık ek bütçe teklifi, oy çokluğu ile kabul edildi. 

BÜYÜKŞEHİR'İN OTEL İNADI 

Daha sonra Büyükşehir Belediyesi'nin Kurupelit Yat Limanı'nda belirlediği otel alanına yönelik yapılan itirazlar görüşüldü. Daha önce mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiği cami alanı ile birleştirilen otel alanına yapılan itirazlar, mecliste oy çokluğu ile reddedildi. CHP'li Meclis Üyesi Hasan İpek, "Burada cami alanı ile ilgili mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermiş. Bu karardan hemen sonra otel ve cami alanı birleştiriliyor. Mahkeme kararı otel alanı içinde geçerlidir. Burada ileride kamu zararı ortaya çıkacaktır "ifadelerini kullandı.  

OVAYA HAL PROJESİNE ÜÇ FARKLI İMAR PLANI 

Daha sonra meclis toplantısında Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin Bafra ilçesi Türbe Mahallesi'nde Bafra Ovası'na  yapmayı planladığı Meyve ve Sebze Hal projesi ile ilgili hazırlanan 1/25000, 1/5000 ve 1/1000'lik imar planı teklifleri görüşüldü. Kamulaştırma işlemlerinin yürütmesinin durdurulduğu, yürütme durdurma kararının kaldırılarak mahkemesine iade edildiği belirtilen teklifte, hal projesi ile ilgili kentsel servis alanı oluşturulacağı belirtildi. Teklife CHP Meclis Üyesi Hasan İpek tepki gösterdi. İpek, "Mahkeme buradaki projeyi durdurmuştu. Burası Samsun'un en değerli tarım arazisi konumunda. Bafra Ovamıza sahip çıkalım "ifadelerini kullandı. 

BAFRA OVASI RANTA AÇILIYOR

CHP Samsun İl Tarım Komisyonu Başkanı Ziraat Mühendisi Hayati Tosun, Bafra Ovası'nın hal projesi ile ranta açıldığını öne sürdü. 

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin Bafra ilçesi Türbe Mahallesi'nde Bafra Ovası'na  yapmayı planladığı Meyve ve Sebze Hal projesi ile ilgili belediye meclisinde 1/25000, 1/5000 ve 1/1000'lik imar planı tekliflerini kabul etmesinin ardından CHP Samsun İl Tarım Komisyonu Başkanı Ziraat Mühendisi Hayati Tosun'dan tepki açıklaması geldi. 

BAFRA OVAMIZA SAHİP ÇIKALIM 

Tosun, "Bir yandan tarım alanlarına ekin diyeceksiniz, diğer taraftan tarım alanlarına beton yapılar dikeceksiniz. Bu nasıl bir anlayış. Burada Samsun'un en verimli tarım arazisi ovamız ranta açılıyor. Yapılacak çalışma hal ile yetinilmeyecek, çok sayıda yapıyı da içinde barındıracaktır. Bafra Ovamız ranta kurban gidiyor "açıklamasını yaptı.  Zekeriya FIRAT