Samsun'da Akıllı Trafik başladı mı?

TAKİP ET

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin kentte hayata geçirdiği 225 milyon lira maliyetli 'Akıllı Şehir' projesinde ana arterlere kameralı sistemler yerleştirilmeye başlandı. STK temsilcileri ve vatandaşlar sistem ile ilgili halen net bir bilgi edinemediklerini bildirdi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin kentte hayata geçirdiği 225 milyon lira maliyetli 'Akıllı Şehir' projesinde ana arterlerdeki kavşak ve yollarda düzenlemelere gidilirken, hız, park ve ışık ihlallerini belirleyecek kameralı sistemlerde yerleştirilmeye başlandı. Sivil toplum kuruluş temsilcileri ve vatandaşlar, sistem ile ilgili halen bilgi edinemediklerini belirterek, yaşadıkları tedirginliği gündeme taşıdı. 

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği (KTYG) Samsun İl Temsilcisi Mustafa Koldere, Akıllı Şehir projesi ile ilgili vatandaşların ve kendinin bilgi sahibi olmadığını söyledi. Koldere, "Avrupa'da örnekleri var, bu tür uygulamalarda vatandaşlara kapsamlı bilgilendirme yapılıyor. Ancak Samsun'da bakıyoruz, yeteri kadar bilgilendirme yapılmıyor, levhalar konulmadı. Kente bir yabancı misafir geldiği zaman zorluk yaşıyor. Mevcut durumda yollarda gerekli uyarı işaretleri yok. Üst geçitler yetersiz. Vatandaş sistem ile ilgili bilgi sahibi değil. Bu eksiklikler büyük sorunlara yol açacaktır "diye konuştu. 

ERGÖR: İKİ YIL İÇİNDE TRAFİK KİLİTLENİR 

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Samsun Şube Başkanı Oktay Ergör, " Akıllı Şehir projesine karşı değiliz. Ancak bilgi verilmeden 'oldu bitti' ile çalışma yapılıyor. Projenin ne amaçla yapıldığını bilmiyoruz. Trafiği düzene sokmak adına çalışma yapılıyor ama cezaların kapılara geldiği zaman sistem can yaktığını göreceğiz. Siz kentte trafik bilincini yerleştirmeden, yeni yollar açmadan sistemi hayata geçirsenizde sorunu çözemezsiniz. İnsanlar yine bildiğini okur. Sistem ile ilgili halen bilgi edinmiş değiliz. Valiyi ve İl Emniyet Müdürü'nü ziyaret edeceğiz ve bilgi alacağız. Ardından kamuoyuna bilgilendirme açıklaması yapacağız. Samsun'da araç sayısı 400 bini geçti. İnsanları bilgilendirmiyorsun, 'oldu bitti' ile sistemi getirerek kazalara davetiye çıkarıyorsun. Şuanda yollarda yapılan düzenleme ile trafiğin daha da içinden çıkılmaz bir hal aldığını söyleyebiliriz. Küfür etmeyen adamlar bile trafikte küfürbaz olmuşlar. Yeni yollar açmazsanız ilde 2 yıl içinde trafik kitlenecek "diye konuştu. 

CEVAP BEKLEYEN SORULAR 

Vatandaşlarda sistem ile ilgili cevap bekleyen soruları sordu; "Sistem çalışmaya başladı mı?Kameralar çalışıyor mu ?Çalışmaya başlayınca kurallar neler olacak ? Vatandaşın uyması ve dikkat etmesi gereken kurallar neler olacak ?Kavşaklarda, yaya geçitlerinde,  trafik ışıklarında yolcu indirme- bindirme serbest mi olacak minibüslere? Hız limitleri ne olacak ? " Zekeriya FIRAT