Samsun'da bitmeyen baraj ve sonuç

TAKİP ET

Samsun'un Salıpazarı ilçesinde yapımı yılan hikayesine dönen barajın bitirilememesi nedeniyle üç ilçe sular altında kaldı. Salıpazarı, Terme ve Çarşamba'da ev ve işyerleri sular altında kaldı.

Samsun'un Salıpazarı ilçesinde 2017'de yılında temeli atılan ancak aradan geçen yıllara rağmen bitirilemeyen Salıpazarı Barajı, yılan hikayesine döndü. Terme, Salıpazarı ve Çarşamba'yı taşkınlardan koruyacak olan barajın bitirilememesi nedeniyle ilçe içinden geçen çay taştı, üç ilçe sular altında kaldı. Salıpazarı, Terme ve Çarşamba'da ev ve işyerleri ile tarım arazileri sular altında kaldı. 

TERME SULAR ALTINDA 

Sağanağın vurduğu Terme’de ilçe merkezinden geçen Terme Çayı taştı. Çayın etrafında bulunan bir istinat duvarı çöktü. İlçedeki bazı sokaklar göle döndü. Sel sularının etkilediği 2 bin metrekarelik bir pazar yeri ise yaklaşık 2 metre havaya kalktı. Özellikle Saraköy Mahallesi’nde yoğunlukla fındık ve çeltik üretimin yapıldığı birçok tarım arazi sular altında kaldı. Vatandaşlar geceden itibaren yoğun yağmur yağışının olduğunu, çayın hayatlarında ilk defa 2 metre havaya kalkan bir inşaat temeli gördüğünü söyledi. 

'TERME ÇAYI ISLAHI ÇOK ÖNEMLİ'

Terme Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Gece saat 22.00’den itibaren devam eden yağmur bu saatler itibarıyla durdu. Bölgemizi etkileyen yağmur sebebiyle Salıpazarı bölgesine metrekareye 250 metreküp yağmur düştü. Terme ilçe merkezine 154 metreküp yağmur düştü. Terme Çayı'nın seviyesinin çok yükselmesi sebebiyle taşkınlar rögar suyu marifetiyle kotu düşük olan Saray Caddesi, Ünye Caddesi, Kocaman Caddesi, Atatürk Caddesi, Sanayi Bulvarı ve Pazar Alçağı bölgelerini etkiledi. Biz de dün akşamdan beridir tüm ekiplerimizle beraber SASKİ, AFAD ile beraber, vidanjör ve tüm ekiplerle beraber teyakkuz halindeyiz. Can kaybının olmaması bizler için sevindirici. Su baskınından dolayı mağduriyetler oluştu. Çünkü kotu düşük seviyelerde su esnafımızın iş yerlerine girdi. Gece biz de onlarla ve vidanjörlerle beraber çalıştık. Şu an itibarıyla ırmağın su seviyesi yavaş yavaş düşüyor. Bugün bir kez daha Terme Çayı'nın ıslah çalışmasının bölgemiz için ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Biraz önce DSİ Genel Müdürümüz, AK Parti Genel Başkan Yardımcımız Çiğdem Karaaslan hanımefendi, Milletvekilimiz Ersan Aksu, eski bakanımız Mehmet Muş ve Valimiz Terme'ye gelerek bölgeyi ziyaret ettiler. Tüm çalışmalar yürütülüyor. İnşallah Terme’de tekrar böyle bir durum yaşanmaz” dedi.

TERME'DE TARIM ARAZİLERİ SULAR ALTINDA 

Öte yandan, Terme ilçesinde şiddetli yağış sonucu ahırlar ve evleri su bastı, tarım arazileri ve meralar zarar gördü. Vatandaşlar su basan ahırlarda telef olma tehlikesi yaşayan küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarını korunaklı yerlere taşımak için yoğun çaba harcadı. Ahmetbey Mahallesi'nde birçok ev ve ahıra su doldu, tarım arazileri ve meralar zarar gördü. Muhtar Hasan Demirtaş, "İnsanlarımız mağdur oldu. Yeni ürenler ekmiştik onlar zarar gördü. Can kaybımız yok. Hayvanlarımızı kurtardık. Maddi hasarımız çok fazla. Bahçelerimizi su bastı." ifadelerini kullandı.

 

YOLLAR KAPANDI 

Terme İlçe Jandarma Komutanlığı Trafik Şubesi ekipleri de su basan yollarda güvenlik önlemleri aldı.Ekipler Uzungazi, Bazlamaç, Kocaman, Ambartepe mahallerine giden bağlantı yollarını güvenlik gerekçesiyle kapatarak vatandaşları alternatif yollara yönlendirdi.

SALIPAZARI'NDA ULAŞIM FELÇ OLDU 

Samsun'un Salıpazarı ilçesinde şiddetli yağış su baskınları ve heyelanlara neden oldu. 
İlçede gece saatlerinde başlayan yağış sonrası, bazı noktalarda heyelanlar yaşandı, dereler taştı, ilçe merkezinde su baskınları oldu. Heyelanlar nedeniyle Kırgıl, Çağlayan ve Karaman mahallelerinin yolları kapandı. İlçe merkezinden geçen Terme Çayı'nın debisi yükseldi. Salıpazarı Çarşamba kara yolunun Kaşbaşı mevkisinde ve Şehit Orhan Erdoğan Caddesi'nde yolların suyla dolması nedeniyle ulaşımda güçlükler yaşanıyor.

SALIPAZARI'NDA EKİPLER SAHADA 

Salıpazarı Belediye Başkanı Halil Akgül, gece saatlerinden beri ekiplerle sahada olduklarını söyledi. Akgül, "Dün geceden itibaren etkili olan yağış an itibariyle devam etmektedir. Tüm ekiplerimizle dün geceden beri sahadayız. Tek tesellimiz şu ana kadar bir can kaybımızın olmaması, olumsuz bir ihbar almadık. Ekiplerimiz tüm ihbarları değerlendiriyor ve anında müdahale ediyoruz. Tabii ki şu an heyelandan dolayı kapalı yerlerimiz var. Ama araçlarımızın hepsi sahada, açmak için uğraşıyor. İnşallah bir can kaybı vermeden bu felaketi atlatırız." dedi. Öte yandan yağışların meydana geldiği Ayvacık ilçesinde de heyelanların olduğu öğrenildi. 

ÇARŞAMBA'DA TARIM ARAZİLERİ SULAR ALTINDA 

Çarşamba ilçesinde hafta başından itibaren etkisini gören sağanak yağış meyve ve sebze bahçelerine büyük oranda hasar verdi. Çarşamba ilçesinin özellikle Sahil, Kumtepe ve Çaltı Mahallelerindeki çiftçilerin tarım arazileri sular altında kaldı. Ürünlerinin suya kapılmasını izlemekten başka bir şey yapamadıklarını belirten üreticileri dinleyen Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, ziraat danışmanları, mahalle muhtarları ve çiftçiler ile birlikte bölgede incelemelerde bulundu. 

'YEŞİLIRMAK DOLMUŞ DURUMDA'

Yaşanan sel felaketinden dolayı bahçelerde yaşanan hasar hakkında açıklamalarda bulunan Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Aydemir, “Yeşilırmak Nehri'nin ana yatağı şu anda suyun altında. Biber, patlıcan, buğday ve fındık bahçelerimiz var. Fındıklarımız da su altında. Evler de su altında. Şu anda Yeşilırmak yüzde yüz dolmuş durumda. Biz yıllardır bu sel ile yaşıyoruz. Devlet Su İşleri'ne özellikle bu meteoroloji yağış bilgisini verildiğinde, kanalların ve Yeşilırmak'ın önlerinin temizlense bu kadar bir zarar olmazdı. Ancak her zaman aynı şeyleri söylüyoruz, aynı şeyleri yaşıyoruz” ifadelerini kullandı. 


  
'DSİ'YE BİLDİRDİK AMA İLGİLENMEDİLER'

DSİ’ye sorunun bildirilmesine rağmen müdahale etmemesinden yakınan Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, “Çiftçilerimiz de sonuç itibariyle bizi suçluyor. Biz yetkililere muhtarlar vasıtasıyla bildirdik. Zaten girdi maliyetleri çok yüksek, verim düşük. Çiftçilerimiz bir de sel yaşadı. Gerekli incelemeler yapılacak yaklaşık on gün içerisinde tekrar buralar gezilecek, zarar ziyan tespiti yapılacak. Köylülerimize geçmiş olsun diliyorum. Önümüzdeki hafta yine yağmurlar var. Toprak zaten suya doydu, daha fazla felaket yaşamadan ana kanalların açılmasını istiyoruz. Kumtepe, Sahil, Hürriyet, İstiklal ve Çaltı Mahalleleri sular altında. Kanalların denizle bağlantılı kısımları açılması halinde bu sorunlar kalkacaktır. Özellikle DSİ’ye daha önce söylediğimiz halde önlemini almamış bulunmaktadır. Her çıkışın ağzına makineleri yerleştirip kanal temizliklerini yapması lazımdı. Ona göre hareket edecekti. Çarşamba Belediye Başkanımız makinelerini gönderdi, çalışmalar yaptı. Bu konuda öncelikle DSİ'nin bu işin üzerinde durmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. Bölgedeki çiftçiler, yaşanan su baskınlarına kalıcı çözüm alınmasını istediklerini vurguladılar.