Samsun'da emekçiler taleplerini alanlardan haykırdı

TAKİP ET

Samsun'da 1 Mayıs İşçi Bayramı, coşku içinde kutlandı. İşçi ve emekçiler alanlardan taleplerini haykırdı.

Samsun'da 1 Mayıs İşçi Bayramı, Tertip Komitesi'nde yer alan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve Türk Tabipleri Birliği koordinasyonunda coşku içinde kutlandı. 

Samsun'un İlkadım ilçesinde yer alan Shell Kavşağında toplanan sendikalar, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, Cumhuriyet Caddesi'nden Cumhuriyet Meydanı'na kadar hazırladıkları pankartlarla kortej yürüyüşü gerçekleştirdi. 

'ARTMAYAN TEK ŞEY MAAŞLARIMIZ'
 
Tertip Komitesi adına konuşan KESK Dönem Sözcüsü ve BES Samsun Şube Başkanı Yılmaz Tuluk, " Zamlar, alım gücündeki erime, hayatı yaşanılmaz kılıyor. Başta kadın emekçiler olmak üzere tüm emekçilere gittikçe daha güvencesiz bir çalışma yaşamı dayatılıyor. Ülkemiz her alanda Güvencesizler Cumhuriyeti haline geldi. Kadın işsizliği ve güvencesiz, kayıt dışı çalışma ortamlarında taciz, şiddet ve mobbing her geçen gün artıyor.
Taşeron sorununun sonlandırılması, geçici işçilerim daimi kadroya alınması, çalışanların hak ve özgürlüklerinin korunması ve geliştirilmesi, çalışma mevzuatının iyileştirilmesi ve benzeri birçok alanda hep birlikte mücadele ediyoruz. İşsizlik aldı başını gidiyor. Hiçbir dönemde olmadığı kadar yurt dışına beyin göçü yaşanıyor. İşçi cinayetlerinde adeta katliam yaşanıyor. Her şeye zam gelirken artmayan, yerinde sayan tek şey bizim maaşlarımız! "dedi. 

'İNSANCA YAŞAMA YETECEK ÜCRET'

KESK Dönem Sözcüsü Yılmaz Tuluk, "Bizler; Emeğin sömürülmediği, yüzde 1’in değil yüzde 99’un mutlu yaşadığı, sendikal hak ve özgürlüklerin, örgütlenmenin, hak arama yollarının açık olduğu, grev hakkının engellenmediği, kullanıldığında da yasaklanmadığı, herkesin güvenceli, kadrolu çalıştığı bir işinin ve insanca yaşamaya yetecek bir ücretinin olduğu, KHK ve fiili OHAL rejimine son verildiği, ekonomik krizlerin, salgınların, depremlerin, afetlerin faturasının halklarımıza ve emekçilere kesilmediği, kimsenin kimliğinden, inancından, cinsiyetinden dolayı ikinci sınıf yurttaş muamelesi görmediği, kadınlara yönelik şiddet, taciz ve tecavüzün son bulduğu, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırıldığı, eşit yurttaşlığın, barış ve kardeşliğin hakim olduğu, düşünce ve ifade özgürlüğünün suç olarak görülmediği ve cezalandırılmadığı, gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan, emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin hâkim olduğu bir gelecek ve ülke için mücadeleye devam edeceğiz. Biliyoruz ki, böyle bir dünya ve ülke mümkündür.  Emekçiler olarak, işçi sınıfı olarak, kadınlar, gençler olarak özgürlük meşalesini yakıyoruz, yeni bir başlangıç için aydınlığa koşuyoruz "ifadelerini kullandı. 

Konuşmanın ardından işçi ve emekçiler birlikte halay çekerek birlik ve beraberlik mesajları verdi.  Zekeriya FIRAT